Συνεχή ρεκόρ σε Ευρώπη, Wall Street

Νέα υψηλά στις ΗΠΑ - Ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 13.000 ο Dax στη Φραγκφούρτη

Naftemporiki - - Αγορεσ - Της Νατάσας Στασινού

όντρα στα σήματα κινδύνου

εκπέμπουν οι ειδικοί για «φούσκες», οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν απρόσκοπτα την ανοδική πορεία τους. Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες κατέρριψαν για ακόμη μία φορά το ρεκόρ τους με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ στη γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά τεσσάρων μηνών με οδηγό τους γερμανικούς τίτλους.

Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύονταν 0,2% και 0,4% αντίστοιχα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Άνοδο 0,25% εμφάνιζε και ο S&P 500, καθώς έξι από τους έντεκα κλάδους του κινούνταν σε θετικό έδαφος, με εκείνον της τεχνολογίας να ενισχύεται σχεδόν 1%. Μικτή ήταν η εικόνα στον κλάδο των τραπεζών, που παρέμενε σταθερός. Η Bank of America, που εμφάνισε υψηλότερα των προσδοκιών κέρδη τριμήνου, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 1%, ενώ η Wells Fargo, που απογοήτευσε στο πεδίο των εσόδων για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, είχε ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 3%. Απώλειες 0,4% εμφάνιζε ο κλάδος υγείας, στον απόηχο της είδησης ότι θα κοπούν οι επιδοτήσεις σε ασφαλιστικές που συμμετέχουν στο Obamacare.

Στην Ευρώπη, ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη κατέρριψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα ενδοσυνεδριακά το ρεκόρ του, φτάνοντας έως και τις 13.030,79 μονάδες, αλλά τελικά έκλεισε με οριακή μόνο άνοδο στις 12.991,87 μονάδες. Μεγάλος πρωταγωνιστής στο γερμανικό χρηματιστήριο ήταν η Bayer, που αποφάσισε να πωλήσει ενεργητικό στην BASF έναντι 5,9 δισ. ευρώ (7 δισ. δολάρια) σε μετρητά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, στις 391,42 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ξεχωρίζει. Άλμα 7,4% έκανε η μετοχή της χαλυβουργίας ArcelorMittal.

Θετικό ήταν το κλίμα και στην Ασία. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο για ένατη διαδοχική συνεδρίαση (+0,96%), παρά τη «βουτιά» της χαλυβουργίας Kobe, το σκάνδαλο της οποίας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η εταιρεία παραποιούσε τα χαρακτηριστικά αντοχής και ακαμψίας προϊόντων αλουμινίου της, προκειμένου να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας. Όπως ανακοίνωσε η ίδια χθες, το σκάνδαλο αυτό επηρεάζει 500 επιχειρήσεις. [SID:11405698]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.