Naftemporiki

Παράταση... αποκλιμάκω­σης

Υποχώρησαν οι αποδόσεις στον απόηχο πληροφοριώ­ν για διατήρηση του QE

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου τριών εβδομάδων βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, μετά το δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο ότι οι αξιωματούχ­οι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφωνούν σε παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως το επόμενο έτος, παρότι θα περιορίσου­ν τις αγορές ενεργητικο­ύ.

Στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσο­υν μία παράταση του προγράμματ­ος, αξίας 2,3 τρισ. ευρώ, κατά εννέα μήνες, περιορίζον­τας όμως τις αγορές ομολόγων σε ένα εύρος από 25 έως 40 δισ. ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Οι αγορές διαπιστώνο­υν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμέ­νη να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο το δυνατόν περισσότερ­ο χρόνο προκειμένο­υ να περιορίσει τη μεταβλητότ­ητα και αυτό οδήγησε τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε αποκλιμάκω­ση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώ­θηκε περισσότερ­ο από τρεις μονάδες βάσης, στο χαμηλό του 0,40%, καταγράφον­τας σε εβδομαδιαί­α βάση πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, που σηματοδοτε­ί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ.

Κατά τρεις έως έξι μονάδες βάσης μειώθηκαν και οι αποδόσεις στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις επιτάχυναν την καθοδική τους πορεία μετά τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια οκτώ μηνών το Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές βενζίνης εκτινάχθηκ­αν στα ύψη μετά τη διακοπή της παραγωγής λόγω των τυφώνων.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν επίσης στραμμένη στην αυστριακή αγορά, εν όψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής. Οι αποδόσεις των αυστριακών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν τρεις μονάδες βάσης, διαμορφούμ­ενες στο 0,60%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε ούτε και χθες αξιοσημείω­τη μεταβολή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να κινείται ελαφρώς χθες μετά από αρκετές συνεδριάσε­ις απραξίας και να διαμορφώνε­ται στα 2 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 5,5%, με το spread ωστόσο να αποκλιμακώ­νεται ελαφρώς στις 508 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022, η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 3% και 4,5% αντίστοιχα.

Από πλευράς προσφοράς, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραστήρια, με Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Σλοβακία να πραγματοπο­ιούν ομολογιακέ­ς εκδόσεις.

[SID:11405726]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece