Νέα μέτωπα με Κίνα και Παγκόσμια Τράπεζα

Εκτός αύξησης μ/κ η Ουάσιγκτον αν δανείζεται το Πεκίνο

Naftemporiki - - Διεθνη /οικονομια -

Ναλλά έο μέτωπο με το Πεκίνο,

και με ακόμη έναν διεθνή οργανισμό ανοίγει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον αρνείται να συμμετάσχει σε αύξηση του κεφαλαίου της Παγκόσμιας Τράπεζας εάν η τελευταία δεν αναθεωρήσει τον ισολογισμό της και ιδιαίτερα τις χορηγήσεις δανείων προς την Κίνα, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του οργανισμού.

Όπως σχολίαζε αναλυτής στους «Financial Times», η απόφαση αυτή είναι ακόμη ένα δείγμα της αντιπάθειας του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το διεθνές σύστημα. Μόλις την Πέμπτη είχε άλλωστε ανακοινωθεί η απόφαση για απόσυρση της χώρας από την Unesco, ενώ διαρκείς είναι οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Είναι όμως ταυτόχρονα και μία ένδειξη ότι δεν θα διστάσει να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με το Πεκίνο. Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γιμ Γιονγκ Κιμ, υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής δανεισμού της Κίνας. «Για μένα η λογική της συμμετοχής μας σε έργα της Κίνας είναι ξεκάθαρη: Όχι μόνο τους βοηθούμε στο αναπτυξιακό μονοπάτι που ακολουθούν, αλλά διδασκόμαστε πολύτιμα μαθήματα, τα οποία βοηθούν το έργο μας και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη για αύξηση των κεφαλαίων του οργανισμού, προκειμένου όπως είπε να ανταποκριθεί στην ολοένα και πιο υψηλή ζήτηση για δάνειά της.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Κιμ είχε προσπαθήσει από την πρώτη στιγμή να προσεγγίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει συνεργαστεί στενά με την κόρη και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα.

[SID:11405598]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.