Κρίση ηγεσίας στη Samsung παρά τα κέρδη-ρεκόρ

Παραίτηση ενός από τους τρεις δ.σ. στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς

Naftemporiki - - Διεθνη/επιχειρησεισ - Της Νατάσας Στασινού

Τι και εάν πωλήσεις και κέρδη βαίνουν αυξανόμενα; H Samsung Electronics βιώνει αναταραχή στις διοικητικές τάξεις της από τον Αύγουστο, όταν ο de facto επικεφαλής ολόκληρου του ομίλου Samsung καταδικάστηκε για διαφθορά. Αυτό κατέστη χθες περισσότερο εμφανές από ποτέ, όταν ο Κουόν Οχ- χιουν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανακοίνωσε την παραίτησή του, λίγο μετά την πρόβλεψη για κέρδη-ρεκόρ.

Ο κ. Κουόν είναι ένας εκ των τριών συν-διευθύνοντων συμβούλων της Samsung Electronics, η οποία πέτυχε να αφήσει γρήγορα πίσω της -και μάλιστα με δυναμικές επιδόσεις- περιπέτειες όπως το φιάσκο με το φλεγόμενο Galaxy Note 7, αλλά συνεχίζει να ταλανίζεται, όπως αποκαλύπτεται, από το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο έχει εμπλακεί ο κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» Λι Τζέι Γιονγκ.

Ο ίδιος ο Κουόν αποκάλυψε ότι σκεφτόταν την αποχώρησή του από την εταιρεία «εδώ και καιρό» και πως «δεν μπορούσε να την αναβάλει άλλο». «Καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου κρίση, πιστεύω ότι έχει έρθει πια η ώρα για την εταιρεία να κάνει μία νέα αρχή, με νέο πνεύμα και νέα ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις, που πηγάζουν από την ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία τεχνολογίας της πληροφορικής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του. Θα παραμείνει, όπως διευκρινίστηκε, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έως και τον Μάρτιο του 2018.

Όταν ο Κουόν μιλάει για κρίση, αναφέρεται προφανώς στη δικαστική περιπέτεια του Λι Τζέι Γιονγκ, ο οποίος την Πέμπτη επέστρεψε στην αίθουσα του δικαστηρίου για την έφεση κατά της επιβληθείσας ποινής.

Πριν από δύο μήνες ο Λι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά. Οι εισαγγελείς είχαν μάλιστα ζητήσει την επιβολή ποινής 12ετούς φυλάκισης για τον επιχειρηματία στο πλαίσιο σκανδάλου, που προκάλεσε και έντονες πολιτικές αναταράξεις στη χώρα, οδηγώντας στην αποπομπή της προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.

Σύμφωνα με το δικαστήριο δωροδόκησε έμπιστη φίλη της προέδρου με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Στο άκουσμα της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου μερίδα αναλυτών έκανε χθες λόγο για κρίση ηγεσίας στη Samsung. Ο Ράιαν Λιμ, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας QED σχολίασε χαρακτηριστικά στο BBC πως «η τρέχουσα διοικητική δομή φαίνεται να είναι ένα περίπλοκο δίκτυο, που δεν θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα, αλλά μάλλον τα μπερδεύει» και πρόσθεσε πως «θα είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό σύντομα, καθώς θα ήταν ανησυχητικό το να μη γνωρίζει κανείς ποιος θα οδηγήσει τη Samsung στο μέλλον». Εκπρόσωπος της Samsung Electronics απάντησε στο BBC ότι ο διάδοχος του Κουόν θα οριστεί «σύντομα».

Να σημειώσουμε ότι η Samsung Electronics θεωρείται η κορωνίδα του ομίλου Samsung, ο οποίος περιλαμβάνει 60 συνδεόμενες εταιρείες και συνιστά μία από τις πιο γνωστές και ισχυρές οικογενειακές επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας, γνωστές ως Τσαϊμπόλ.

Ο κορεατικός τεχνολογικός κολοσσός υπολογίζει ότι το τρίμηνο, που έληξε τον Σεπτέμβριο, τα λειτουργικά κέρδη του σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 14,5 τρισ. γουόν (12,8 δισ. δολάρια) από 5,2 τρισ. γουόν το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Παράλληλα εκτιμά ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 30% στα 62 τρισ. γουόν. Πρόκειται για επίδοση καλύτερη των προβλέψεων της αγοράς, η οποία και αποδίδεται στην ισχυρή ζήτηση των επεξεργαστών μνήμης, αλλά και στις υψηλές προ-παραγγελίες του Note 8.

[SID:11405242]

«Έχει έρθει πια η ώρα για την εταιρεία να κάνει μία νέα αρχή, με νέο πνεύμα και νέα ηγεσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δ.σ. της Samsung Κουόν Οχ-χιουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.