Όπερα συμβολισμών και υψηλών απαιτήσεων

«Ψυχολογική πολυφωνία» στην «Ηλέκτρα» του Στράους

Naftemporiki - - Πολιτισμοσ - Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το λυρικό αριστούργημα με ελληνική θεματολογία, την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, επέλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) για να εγκαινιάσει επίσημα τη νέα της εποχή στις καινούργιες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η νέα αυτή φιλόδοξη παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία και σκηνικά Γιάννη Κόκκου και με την Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ (λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364 - Καλλιθέα), στις 15, 18, 22, 26 και 31 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ. στα συναισθήματα και την ψυχολογία της, καθώς συνομιλεί με τα υπόλοιπα πρόσωπα της τραγωδίας.

Η «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ θεωρείται ότι υπήρξε ένα πραγματικό εύρημα στη μετά Βάγκνερ εποχή. Ως κείμενο, οδήγησε στα άκρα τη βαγκνερική σύγκρουση ανάμεσα στο αρχαϊκό και το σύγχρονο, ανάμεσα στην αποστασιοποίηση που προσφέρει ο μύθος και σε μια προβολή προς τα μέσα, που έχει την αφετηρία της στην ψυχανάλυση. Έτσι, επέτρεψε στον Στράους να προχωρήσει το μουσικό δράμα ένα βήμα παραπέρα από τον Βάγκνερ.

Ο Στράους ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις του ποιητικού κειμένου του Χόφμανσταλ, με μια παρτιτούρα η οποία περιλαμβάνει δεκάδες Leitmotive (καθοδηγητικά μουσικά σχήματα), τα οποία σχολιάζουν τη δράση και την ψυχολογία των βασικών προσώπων. Για την «ψυχολογική πολυφωνία» που εμπνεύστηκε (ο όρος ανήκει στον ίδιο), ο Στράους επιστρατεύει τις μεγαλύτερες ορχηστρικές δυνάμεις από οποιαδήποτε άλλη όπερα ρεπερτορίου, μία ορχήστρα που ξεπερνά σε αριθμό τους εκατό μουσικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.