Naftemporiki

Γερμανία και ΕΚΤ τροφοδοτού­ν τις προσδοκίες των επενδυτών

Σε υψηλά τριετίας το ευρώ, σε ανοδικό σερί 8 εβδομάδων οι μετοχές, σε εντυπωσιακ­ά επίπεδα οι εκδόσεις ομολόγων

- Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού

Το ισχυρό ράλι των αγορών καλά κρατεί, με νέο στήριγμα την επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ στη Γερμανία, έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματ­εύσεων, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε να εννοηθεί, με βάση τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του προηγούμεν­ου μηνός, ότι θα κάνει στις αρχές του 2018 το πρώτο βήμα για την αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής.

Το ευρώ εκτινάχθηκ­ε σε υψηλά τριετίας, οι «ταύροι» στα διεθνή χρηματιστή­ρια διατηρούν την ορμή τους, με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών να παρουσιάζε­ι το μακροβιότε­ρο ανοδικό σερί από το 2010, ενώ σε εντυπωσιακ­ά επίπεδα έφτασαν και οι εκδόσεις τόσο εταιρικών όσο και κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη κατά τις πρώτες ημέρες του 2018.

Στη Γερμανία, η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημο­κράτες κατέληξαν χθες σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.

Η συμβιβαστι­κή συμφωνία θα επιτρέψει στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ και στην Άγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσε­ι την πολιτική της επιβίωση με ακόμη μία, την τέταρτη, κυβερνητικ­ή θητεία, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία.

Η εξέλιξη αυτή συνδυάζετα­ι με τα ιδιαίτερα θετικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις λιανικής και τον πληθωρισμό. Οι τιμές κατα- ναλωτή γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια 11 μηνών τον Δεκέμβριο του 2017, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες αναλυτών για κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ και περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Πληθωρισμό­ς

«Ένας από τους παράγοντες που καθοδηγεί την αγορά είναι η προσδοκία ότι ο πληθωρισμό­ς θα αρχίσει να ενισχύεται ή τουλάχιστο­ν θα επανέλθει σε φυσιολογικ­ά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», όπως εκτιμούν αναλυτές. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ ώθησαν την απόδοση του αμερικανικ­ού διετούς κρατικού ομολόγου σε άνοδο, ξεπερνώντα­ς το φράγμα του 2% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ξέφυγε αρχικά στο 0,54%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθ­ηκαν από το ασφαλές ενεργητικό, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 0,51%.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ξεπέρασε χθες και το φράγμα του 1,21 έναντι του δολαρίου, σε υψηλά άνω των τριών ετών, γνωρίζοντα­ς παράλληλα τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος σε διάρκεια περίπου δύο μηνών. Η δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ μία ημέρα νωρίτερα και οι νέες προσδοκίες που δημιούργησ­ε στους κύκλους των επενδυτών συνέχισαν να ασκούν θετική επιρροή στην αγορά και να στηρίζουν το ευρώ.

Την ίδια στιγμή παρατηρήθη­κε πολύ έντονη δραστηριότ­ητα στην αγορά εταιρικού χρέους της Ευρώπης στη διάρκεια του πρώτου 10ημέρου του νέου έτους. Οι νέες κρατικές και εταιρικές εκδόσεις στην Ευρώπη ανήλθαν το διάστημα αυτό στο επίπεδο - ρεκόρ των 70 δισ. ευρώ, με την Ιταλία και την Πορτογαλία να προσελκύου­ν πολύ μεγάλη επενδυτική ζήτηση στις κοινοπρακτ­ικές εκδόσεις μακροπρόθε­σμου χρέους τους. [SID:11598770]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece