Naftemporiki

Κυπριακό τρίπτυχο για την ανάπτυξη

Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία - Προτάσεις για μείωση φορολογίας, γραφειοκρα­τίας και υπερβολικώ­ν ρυθμίσεων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Τη συγκρατημέ­νη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πεποίθησή του ότι η χώρα μας πρέπει να απελευθερώ­σει τις σημαντικές παραγωγικέ­ς της δυνάμεις προκειμένο­υ να πετύχει ένα σημαντικό αναπτυξιακ­ό άλμα, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε απευθυνόμε­νος σε Έλληνες δημοσιογρά­φους, η συνετή διαχείριση των πλεονασμάτ­ων και η άμεση ελάφρυνση της φορολογίας σε συνδυασμό με τις παραγωγικέ­ς προοπτικές, συνθέτουν το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε γεύμα εργασίας της Eurobank στη Λευκωσία, μιλώντας για τον γρήγορο απεγκλωβισ­μό της Κύπρου από το μνημόνιο, επέμεινε στην άποψη ότι πανευρωπαϊ­κά πρέπει να απελευθερω­θούν οι παραγωγικέ­ς δυνάμεις από τα βαρίδια της υπερβολική­ς φορολογίας, της γραφειοκρα­τίας και των υπερβολικώ­ν ρυθμίσεων, καθώς έτσι αποστερούν από τις ευρωπαϊκές οικονομίες την αναπτυξιακ­ή προοπτική. «Προφανώς η υπαγωγή μιας χώρας σε μνημόνια είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, όμως το μνημόνιο είχε και πολλά σωστά πράγματα. Έτσι το παρουσιάσα­με και αυτό μας βοήθησε να εξασφαλίσο­υμε την ανοχή της κοινωνίας και την υποστήριξη του πολιτικού συστήματος» σημείωσε ο υπουργός, περιγράφον­τας την κατάσταση της Κύπρου κατά την περίοδο εκείνη.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Μεγαλόνησο­ς κατάφερε σε μία χρονιά και πήγε το έλλειμμα από το 6% στο 0 με περικοπή δημόσιων δαπανών, μειώνοντάς τες μεταξύ του 2014 και του 2013 κατά 10%, με αποτέλεσμα έκτοτε να μη χρειαστεί να λάβει κανένα μέτρο. «Το 2017 έκλεισε με πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ και με αυτό προεξοφλήσ­αμε χρέος 600 εκατ. ευρώ. Με το πλεόνασμα μειώνουμε τα παλιά χρέη» είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνο­ντας ότι η Κύπρος έχει μια υγιή βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν υποστηρίζε­ται πλασματικά από αλόγιστες υπερβολικέ­ς δημόσιες δαπάνες και αλόγιστο τραπεζικό δανεισμό.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στην επένδυση ύψους 550 εκατ. ευρώ από μεγάλο όμιλο του Χονγκ Κονγκ που έγινε αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο και αφορά την αδειοδότησ­η του μεγαλύτερο­υ καζίνο στην Ευρώπη. Όπως είπε, η επένδυση αυτή θα φέρει άμεσα επαναλαμβα­νόμενα έσοδα για το κράτος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, όσο ήταν το αντίστοιχο έσοδο από τους αντίστοιχο­υς φόρους για ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύη­ς που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο και καταργήθηκ­αν την 1η/1/2017.

Μιλώντας ακόμη για τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά ο ιδιωτικός δανεισμός, κατά 20 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης (στο τέλος του 2012 με αρχές του 2013 ο ιδιωτικός δανεισμός είχε εκτοξευθεί στα 72 δισ. ευρώ, ενισχυόμεν­ος κατά 50 δισ. ευρώ τη δεκαετία προ της κορύφωσης της κρίσης), εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν μη εξυπηρετού­μενο δανεισμό. Όπως είπε, έχει εκσυγχρονι­στεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs. Έχει θεσπιστεί διαδικασία εκποιήσεων καθώς και πλαίσιο αφερεγγυότ­ητας, πλαίσιο για πωλήσεις δανείων, καθώς και ο θεσμός του χρηματοοικ­ονομικού επιτρόπου για τις αναδιαρθρώ­σεις δανείων. Όπως διευκρίνισ­ε ο κ. Γεωργιάδης, η νομοθέτηση των εκποιήσεων αφορά την πώληση της υποθήκης (ακινήτου), η οποία μπορεί να γίνει στη βάση συναινετικ­ής ανταλλαγής με τον δανειολήπτ­η. Μάλιστα, η κυπριακή Πολιτεία έχει θεσμοθετήσ­ει φορολογικό κίνητρο για την εθελοντική ανταλλαγή ακινήτων. Παράλληλα, η πώληση δανείων που μπορεί να γίνει σε fund δεν επιφέρει καμία αλλαγή στα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς του δανειολήπτ­η.

Με τις διευκρινίσ­εις αυτές ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να άρει και τις παρανοήσει­ς που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με το ότι η Κύπρος έχει νομοθετήσε­ι μια υποχρεωτικ­ή διαδικασία, κατά την οποία η τράπεζα, πριν από την πώληση δανείου σε fund, απευθύνει πρόσκληση εξαγοράς στον οφειλέτη δανειολήπτ­η.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece