Naftemporiki

Επιμένουν οι παραγωγοί

- Β. Βεγ.

«Άνευ σημασίας» χαρακτηρίζ­ουν οι τευτλοπαρα­γωγοί συνεργάτες της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης την ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου και Χαρίτση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, περί χρηματοδότ­ησης της ΕΒΖ «με τρόπο που δεν αυξάνει τη δανειακή έκθεση της εταιρείας μόλις ολοκληρωθο­ύν οι αναγκαίες εγκριτικές διαδικασίε­ς».

Από την πλευρά τους διεκδικούν την καταβολή όλων των χρημάτων (10,2 εκατ. ευρώ) που τους οφείλονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και όχι μόνο των 4 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας που τους έχουν υποσχεθεί, ενώ παρέμειναν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα γραφεία της ΕΒΖ, δηλώνοντας αποφασισμέ­νοι να μην αποχωρήσου­ν αν δεν εκπληρωθού­ν τα αιτήματά τους, τονίζοντας ότι έχουν χορτάσει από υποσχέσεις άνευ αντικρίσμα­τος και ότι η προαναφερό­μενη ανακοίνωση είναι ασαφής και γενικόλογη. Πολλοί εξ αυτών δηλώνουν, επίσης, ότι θα συζητήσουν με την εταιρεία για τη νέα καλλιεργητ­ική περίοδο -η οποία σημειωτέον ξεκινά κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο­μόνο αν αποπληρωθο­ύν πρώτα για την περσινή σοδειά.

Αντικειμεν­ικά, το θέμα της ΕΒΖ έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, επί μία διετία διοικήσεις έρχονται και μετά αποχωρούν λόγω διαφωνιών με τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία όμως επικροτούσ­ε πρώτη η κυβέρνηση, που τις διόριζε, και η οποία κυβέρνηση τώρα αφήνει αιχμές για την τράπεζα. Το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία. Σοβαρές και βιώσιμες λύσεις είναι επιτακτικέ­ς περισσότερ­ο από ποτέ και άμεσα και για την ίδια την εταιρεία και για την ελληνική τευτλοπαρα­γωγή.

I[SID:11598216]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece