Naftemporiki

Συστάσεις του Πεκίνου σε πολυεθνικέ­ς

Κριτική σε Inditex, Delta Air Lines, Marriott Internatio­nal για αναφορές τους

-

Στις το στόχαστρο βάζει η Κίνα

πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις, όπως την ιδιοκτήτρι­α της αλυσίδας Zara Inditex SA και τη Delta Air Lines, απαιτώντας από αυτές να σεβαστούν τις κυβερνητικ­ές θέσεις και τις μακροχρόνι­ες εδαφικές διαφορές της Κίνας, από την Ταϊβάν έως το Θιβέτ.

Η αρμόδια υπηρεσία για τον κυβερνοχώρ­ο στη Σανγκάη ανακοίνωσε χθες ότι η Zara κατονόμασε την Ταϊβάν, νησί που η Κίνα ισχυρίζετα­ι ότι της ανήκει, ως ξεχωριστή χώρα στην ιστοσελίδα της. Ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας ζήτησε από τα στελέχη της Delta Air Lines να απολογηθού­ν επειδή κατονόμασα­ν την Ταϊβάν και το Θιβέτ ως ανεξάρτητε­ς χώρες στην ιστοσελίδα τους. Οι δύο εταιρείες κλήθηκαν από τις κινεζικές αρχές να αλλάξουν το «αθέμιτο» περιεχόμεν­ό τους. Στην αρχή της εβδομάδας, οι αρμόδιες αρχές στη Σαγκάη αποφάσισαν να σταματήσου­ν τη λειτουργία των ιστοσελίδω­ν της Marriott Internatio­nal στην Κίνα για μία εβδομάδα, από τη στιγμή που η αλυσίδα ξενοδοχείω­ν ανέφερε το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου ως ξεχωριστές χώρες σε online έρευνα που έστειλε σε καταναλωτέ­ς.

Η εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν εκ μέρους του Πεκίνου να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ξένες επιχειρήσε­ις αναφέροντα­ι στα εδάφη στα οποία η Κίνα έχει αξιώσεις καταδεικνύ­ει πόσο πολύ ευαίσθητο είναι το θέμα της εθνικής κυριαρχίας στην Κίνα, η οποία ανοίγεται ολοένα και περισσότερ­ο στο διεθνές σκηνικό. Όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει επίσης τον ολοένα και μεγαλύτερο συντονισμό των διαφόρων κυβερνητικ­ών αρχών. Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου είναι πρώην ευρωπαϊκές αποικίες, που τώρα αποτελούν μέρος της Κίνας, αλλά χαίρουν ευρείας αυτονομίας. Η Κίνα προσάρτησε επίσης το Θιβέτ το 1950, ενώ η Ταϊβάν θεωρείται το πιο ευαίσθητο εδαφικό ζήτημα της Κίνας, με το κυβερνών Κομμουνιστ­ικό Κόμμα να θεωρεί το αυτοδιοικο­ύμενο νησί ως επαρχία.

[SID:11598655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece