Κεντρική στρατηγική εν όψει stress tests

Γεύμα εργασίας προς τιμήν του διοικητή της ΤτΕ παρέθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΤ και οι διοικήσεις των τραπεζών

Naftemporiki - - Οικονομια - Της Νένας Μαλλιάρα

Τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα εν όψει των stress tests, αλλά και την προοπτική για τράπεζες και Οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, συζήτησαν χθες οι τραπεζίτες με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο γεύμα εργασίας προς τιμήν του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που παρέθεσαν ο πρόεδρος Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και οι διοικήσεις των τραπεζών στα γραφεία της ΕΕΤ, συμμετείχαν επίσης οι υποδιοικητές Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας και διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι επικεφαλής των βασικών

Ο διοικητής

Επιτροπών της ΕΕΤ και η γενική γραμματέας αυτής.

Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους υποδιοικητές και τα στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

Πορεία αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επικείμενα stress tests ήταν τα κατεξοχήν θέματα της συνάντησης. Μία συνάντηση που έγινε μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν μαζικά και με τον νόμο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (21 Φεβρουαρίου) και η πρώτη αποστολή στοιχείων στον SSΜ στο πλαίσιο της έναρξης των stress tests.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν στα stress tests με παραδοχές αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Σημειώνεται ότι η EBA προβλέπει σωρευτικά για την τριετία 2018-2020 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,5%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017 σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015. Ωστόσο, η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2015, αφού η EBA προβλέπει για την τριετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου (η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%).

Το μείζον, πάντως, στα επικείμενα stress tests, όπως επισημάνθηκε, είναι οι παραδοχές της EBA για τις τιμές των ακινήτων. Μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες, αφού τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Το δυσμενές σενάριο των stress tests προβλέπει υποχώρηση των τιμών, τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 17% για την τριετία.

Όπως επισημάνθηκε, η πορεία των τιμών των ακινήτων θα έχει μεγάλη σημασία στην τελική αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμη η ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, οι οποίες σκοπεύουν να αποκτήσουν τον κύριο όγκο των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς.

Όπως επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (μεταξύ 15,1% και 17,8%) σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα τεστ αντοχής του 2015 (μεταξύ 5,5% και 9,6%, μετά και την προσαρμογή του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, AQR), γεγονός που τους εξασφαλίζει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα. Σημειώνεται πως στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα συμπεριληφθεί και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Αναφορικά με την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι έχουν υπερβεί τη στοχοθεσία του δ’ τριμήνου 2017, έχουν ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και προγραμματίζουν πωλήσεις «κόκκινων» δανείων προκειμένου να επιταχύνουν την αποκλιμάκωση των NPEs. Όπως ανέφεραν, στόχος μέσα στο 2018 είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 15 δισ. ευρώ.

[SID:11689584]

της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.