Με αυξητικό ρυθμό οι ναυπηγήσεις containerships

Οι νέες παραγγελίες αντιστοιχούν πλέον στο 15% του εν ενεργεία στόλου

Naftemporiki - - Ναυτιλια -

Αναυπήγηση νεβαίνει ο αριθμός των υπό

containerships μετά τις τελευταίες κινήσεις των Maersk Line, Evergreen Marine και Yang Ming. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner, τα υπό ναυπήγηση containerships αντιστοιχούν πλέον στο 15% του εν ενεργεία στόλου, ποσοστό αυξημένο κατά 2,6 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό του 12,4% από τον Αύγουστο του 2015. Οι νέες ναυπηγήσεις οφείλονται στην προσπάθεια των εταιρειών να ανανεώσουν τους στόλους τους εν όψει του 2020 και των νέων ακόμα πιο χαμηλών απαιτήσεων για περιεκτικότητα σε θείο (0,5%) στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Την περασμένη εβδομάδα η Evergreen υπέγραψε συμβόλαια για τη ναυπήγηση 20 πλοίων, ενώ το δ.σ. της Yang Min έδωσε έγκριση για την παραγγελία 10 πλοίων των 11.000 teu καθώς και για άλλα 10 feeder. Τέλος, η Maersk εξάσκησε το δικαίωμα option που διέθετε προκειμένου να κατασκευαστούν για λογαριασμό της δύο ακόμα πλοία μεταφορικής ικανότητας 15.282 teu. Η εταιρεία έχει παραλάβει πέντε από τα 11 triple E που έχει παραγγείλει, καθώς και τέσσερα από τη σειρά των εννέα χωρητικότητας 15.200 teu. Τις τελευταίες εβδομάδες ο υπό παραγγελία στόλος έφτασε τα 2,8 εκατ. teu, ενώ -όπως επισημαίνει η Alphaliner- υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εταιρείες και ναυπηγεία προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω το orderbook.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νότια Κορέα, η Hyundai Merchant Marine είναι πολύ κοντά στο να καταθέσει παραγγελία για 12 πλοία των 22.000 teu. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο τώρα προσδιορίζουν την κίνηση της νοτιοκορεατικής εταιρείας για το τέλος του επόμενου μήνα. Στόχος της HMM, η οποία πλέον αποτελεί τη μοναδική μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία της Νότιας Κορέας μετά την κατάρρευση της Hanjin Shipping, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι ναυτιλιακές εταιρείες του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες πλοίων αυτής της δυναμικότητας.

[SID:11689520]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.