Αναπτυξιακή τροχιά σε έξι πυλώνες

Τι επισήμανε ο κ. Γρ. Στεργιούλης σε συνέδριο στο Κάιρο

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

Σστους τους έξι ακρογωνιαίους λίθους

οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την προχθεσινή ομιλία του στο συνέδριο «Egypt Petroleum Show» στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, στα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας, παραγωγής και εξαγωγών, που καταγράφει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Όμιλος, βαρύνουσα σημασία έχουν η βέλτιστη αξιοποίηση ενεργητικού, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η λειτουργική βελτιστοποίηση σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, η επιλογή αργού πετρελαίου, ο αναπροσανατολισμός προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα βασίζεται στις εξαγωγές, καθώς και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι ο τομέας διύλισης λειτουργεί εντός μιας άκρως ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς και στη σημερινή συγκυρία βιώνει μεγάλη αβεβαιότητα. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, τα διυλιστήρια της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις έναντι των ανταγωνιστών τους σε γειτονικές χώρες, όπως είναι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, το κόστος προσωπικού και τα σημαντικά αυξημένα έξοδα συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθει ένας ενεργειακός όμιλος σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι η «αριστεία λειτουργίας», στο πλαίσιο της οποίας κρίσιμο ρόλο παίζει η «υπεραπόδοση» (over-performance), που ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των πραγματικών λειτουργικών περιθωρίων και των διεθνών περιθωρίων αναφοράς. Αναφερόμενος στις νέες προδιαγραφές καυσίμων και ειδικά των ναυτιλιακών, ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι η υιοθέτηση αυτών των νέων προδιαγραφών χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο για τα ναυτιλιακά καύσιμα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις εταιρείες διύλισης και η ΕΛΠΕ προετοιμάζεται για την παραγωγή και διάθεση του συγκεκριμένου τύπου καυσίμων από το 2020.

[SID:11689499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.