Μειωμένη η ζήτηση για ζυμαρικά

Υποχώρηση του όγκου πωλήσεων κατά 11% το 2016, με συνολικά έσοδα 172 εκατ.

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

Υστην ποχώρηση της κατανάλωσης

κατηγορία των ζυμαρικών σημειώθηκε το 2016, καθώς -σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 11%, τα έσοδα κατά 4,1%, στο ύψος των 172,72 εκατ. ευρώ, ενώ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε όγκο, φτάνοντας στο 22,4%.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, ωστόσο, κατέγραψαν βελτίωση σε επίπεδο κερδοφορίας λόγω της υποχώρησης των τιμών του σιταριού.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της Infobank, η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων αποτελεί απόρροια στο γενικότερο αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε σε επίπεδο πωλήσεων ειδών διατροφής στα σούπερ μάρκετ, των υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ενώ σημαντική ήταν και η επίδραση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα μέσα του έτους από το 23% στο 24%. Ειδικά για τις αρνητικές επιδόσεις των ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας, η κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς, ενώ την ίδια ώρα ο τιμολογιακός ανταγωνισμός και οι επιθετικές προσφορές στον χώρο των επώνυμων προϊόντων πίεσαν σημαντικά τη κατηγορία των private label.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, πάντως, η υποχώρηση των τιμών του σιταριού (βασική πρώτη ύλη) είχε θετική επίδραση στο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά η μελέτη αναφέρει ότι οι συμφωνίες στον θεσσαλικό κάμπο διαμορφώθηκαν στα 16,5-17,5 λεπτά το κιλό, ενώ το προηγούμενο έτος οι προσφερόμενες τιμές είχαν αγγίξει τα 28 λεπτά.

Στο πλαίσιο αυτό, «κλειδί» για την περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων των εταιρειών του κλάδου, σύμφωνα με τον Νίκο Γκουζέλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, είναι «η ανάπτυξη των εξαγωγών, στοχεύοντας κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου προκύπτουν εμφανείς διατροφικές ανάγκες. Η εξαγωγική δραστηριότητα, εξάλλου, έχει ήδη στηρίξει τα έσοδα των εγχώριων βιομηχανιών τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως σε περιόδους στασιμότητας ή πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης».

[SID:11689594]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.