Με αυξημένα έσοδα και κερδοφορία η Coca Cola HBC

Άνοδος πωλήσεων 4,9% στα 6,5 δισ. - Ενισχυμένο αποτέλεσμα 27,7% στα 449,7 εκατ. ευρώ

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Της Δανάης Αλεξάκη

Με ενισχυμένη κερδοφορία και αύξηση εσόδων, της τάξεως του 4,9%, έκλεισε η περσινή χρήση για την Coca Cola HBC AG, επίδοση που οδηγεί σε πρόταση «γενναίου» μερίσματος για το 2017, ενώ για φέτος οι προσδοκίες της εταιρείας θέλουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωση της εικόνας των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες ο ισχυρός εμφιαλωτής, το 2017 τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισ. ευρώ έναντι 6,2 δισ. ευρώ το 2016, με την εικόνα του όγκου να καταγράφει εξίσου ανοδική πορεία κατά 2,2% στα 2,1 δισ. κιβώτια.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίστηκε ακόμα μια χρονιά και η κερδοφορία του ομίλου, η οποία σε καθαρή βάση κατέγραψε αύξηση 24%, στα 426 εκατ. ευρώ, ενώ σε συγκρίσιμη βάση κατά 27,7%, στα 449,7 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, η θετική πορεία αποτελεί επακόλουθο της σημαντικής βελτίωσης του συγκρίσιμου

Zoran Bogdanovic, λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, το οποίο αυξήθηκε κατά 120 μονάδες βάσης, στο 9,5%, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυστηρής διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, της προσεκτικής διαχείρισης του κόστους των πρώτων υλών, των δαπανών για ενέργειες marketing και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει αυξημένο ετήσιο μέρισμα ύψους 0,54 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σύγκριση με το μέρισμα της χρήσης 2016. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα της χρήσης 2016 ανήλθε σε 146,3 εκατ. ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή). Να σημειωθεί ότι στις 31.12.2017 το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου διαμορφώθηκε σε 2,015 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από 370.763.039 μετοχές με ονομαστική αξία 6,70 ελβετικά φράγκα εκάστη.

Σχολιάζοντας ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC AG, Zoran Bogdanovic, δήλωσε «ευτυχής» που έχει αναλάβει μία εταιρεία με καλή απόδοση και ξεκάθαρη στρατηγική κατεύθυνση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για εμάς και είμαστε ευτυχείς με την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, εσόδων και περιθωρίου κέρδους, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων μας για το 2020».

Όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, ο ίδιος εκτίμησε ότι «η χρονιά χαρακτηρίζεται από μία σειρά από ιδιαίτερα ισχυρές προϊοντικές καινοτομίες και από σημαντικές πρωτοβουλίες στην εμπορική μας στρατηγική. Υπάρχει καλή δυναμική στην εταιρεία και είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2018 θα είναι μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά».

Αναφορικά με τις επιδόσεις στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης, καταγράφεται βελτίωση της εικόνας της κατανάλωσης, καθώς ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6% συνολικά για το έτος στα 106 εκατ. κιβώτια, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία «στη συμβολή των κατηγοριών των εμφιαλωμένων νερών, των ανθρακούχων αναψυκτικών και των ποτών ενέργειας και με σύμμαχο τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, την καλή τουριστική κίνηση και τη βελτιωμένη αγορά λιανικής, εν μέσω κατά τα άλλα δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών».

Όσον αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα που κατέχουν οι θυγατρικές του ομίλου με βάση την Ελλάδα, στα οποία είχαν επιβληθεί περιορισμοί διακίνησης, την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε 16,6 εκατ. ευρώ.

[SID:11689157]

διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC AG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.