Λάδι στη φωτιά το πλεόνασμα της Κίνας

Αυξημένες εξαγωγές τον Ιούνιο προς τις ΗΠΑ, εν όψει των νέων αμερικανικών δασμών, έφεραν το ρεκόρ των 28,97 δισ. δολ.

Naftemporiki - - Οικονομια Θεμα - Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ, λόγω των αυξημένων κινεζικών εξαγωγών προς την Αμερική. Το πλεόνασμα-ρεκόρ αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον έχει ήδη απειλήσει με την επιβολή νέου γύρου δασμών σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Οι Κινέζοι εξαγωγείς έσπευσαν να προλάβουν προτού τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, γεγονός που αιτιολογεί την αύξηση του πλεονάσματος και καταδεικνύει ότι τους επόμενους μήνες το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας δεν θα είναι τόσο ευνοϊκό καθώς θα αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος από τους αμερικανικούς δασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τελωνειακές αρχές, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, διευρύνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο ποσό-ρεκόρ των 28,97 δισ. δολαρίων από τα 24,58 δισ. δολάρια τον Μάιο. Με βάση τους υπολογισμούς του Reuters, το πλεόνασμα του Ιουνίου είναι το υψηλότερο όλων των εποχών.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 10%, όπως ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Επιβραδύνθηκαν όμως σε σύγκριση με την αύξηση κατά 12,6% του Μαΐου.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,1% τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 20,8% και έχοντας επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την άνοδο 26% του Μαΐου.

Τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα δίνονται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 34 δισ. δολαρίων και την Κίνα να απαντά με το ίδιο ακριβώς νόμισμα, επιβάλλοντας ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. Οι αναλυτές αναμένουν ότι στα στοιχεία του Ιουλίου για το εμπορικό ισοζύγιο θα γίνει αισθητός ο αντίκτυπος των δασμών.

Κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 11,8%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα εξαμήνου ανήλθε στα 133,76 δισ. δολάρια, από 117,51 δισ. δολάρια του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

Το πλεόνασμα-ρεκόρ «δεν θα βοηθήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ» τονίζει ο Τζόνας Σορτ, επικεφαλής του γραφείου στο Πεκίνο της Everbright Sun Hung Kai. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει καλέσει το Πεκίνο να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα στοιχεία του Ιουνίου για να εντείνει τις πιέσεις προς την Κίνα. Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει για την επιβολή νέου γύρου δασμών σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει επιβεβαιώσει ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς είχαν επισπεύσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ώστε να προλάβουν προτού τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί, μια κατάσταση που ενδεχομένως να επιδεινώσει τυχόν επιβράδυνση των παραδόσεων προς τα τέλη του έτους.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία των τελωνειακών αρχών της Κίνας, οι εισαγωγές εμπορευμάτων, από σόγια μέχρι αργό πετρέλαιο, επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με τα επίπεδα έναν χρόνο πριν.

Από την άλλη, οι χαλυβουργίες και μονάδες αλουμινίου της Κίνας αύξησαν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, επωφελούμενες των υψηλότερων τιμών. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Κίνα -την κορυφαία παραγωγό μετάλλων παγκοσμίωςότι με τις εξαγωγές της υπονομεύει τους ξένους ανταγωνιστές.

Σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχει νικητής και χαμένος, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο, με αφορμή την έβδομη επιθεώρηση εμπορικής πολιτικής της Κίνας από τον Οργανισμό.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση, δημιουργώντας πλεόνασμα 28,97 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.