Υπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα και χωρίς μνημόνιο

Το γερμανικό «μπλόκο» στη δόση των 15 δισ. προϊδεάζει για τη στάση των δανειστών

Naftemporiki - - Oikonomia - Του Νίκου Μπέλλου

Hπαράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου από την κυβέρνηση και τα όσα ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το προχθεσινό «μπλοκάρισμα» από τη Γερμανία της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των εταίρων και δανειστών.

Στο ζήτημα που προέκυψε με τον ΦΠΑ έχουμε έναν ανορθόδοξο χειρισμό από την κυβέρνηση από τη μία και την τυπικότητα-σχολαστικότητα των Γερμανών από την άλλη. Ωστόσο, στην ουσία αυτό που επηρέασε περισσότερο είναι ότι στο μυαλό πολλών Ευρωπαίων παραμένουν ακόμη κατάλοιπα από τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού 2015. Μπορεί η συνεργασία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές να βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο η κλονισμένη αξιοπιστία του 2015 δεν αποκαταστάθηκε ποτέ ολοκληρωτικά.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) ήταν προαπαιτούμενο της τελευταίας αξιολόγησης, δηλαδή μνημονιακή υποχρέωση, που θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την παράταση της εφαρμογής του μέτρου. Από πολλούς συνδέθηκε αυτή η θετική εξέλιξη και με τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου με την καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το προσφυγικό πρόβλημα και το ενδεχόμενο να παίρνει πίσω η Ελλάδα τους υποψήφιους πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ε.Ε. από τη χώρα μας και συλλαμβάνονται στη Γερμανία.

Τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά για την Ελλάδα, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες άρχισαν να εκδηλώνονται αμέσως μετά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Επί της αρχής, δεν ήταν αρμόδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν να αποφασίσει το μέτρο, αλλά θα έπρεπε να είχε υποβληθεί το αίτημα στους θεσμούς, δεδομένου ότι επρόκειτο για προαπαιτούμενο της τελευταίας αξιολόγησης. Η σειρά εξέτασής του ήταν πρώτα οι θεσμοί, στη συνέχεια το ΕWG, ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα και η τελική έκθεση συμμόρφωσης, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση παρουσιάσει τα απαιτούμενα ισοδύναμα των 28 εκατ. ευρώ, δηλαδή να έβρισκε από άλλες πηγές τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στα νησιά.

Στην αρχή της εβδομάδας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αναφερθεί στο πρόβλημα, διευκρινίζοντας όμως ότι τελικά επρόκειτο να διευθετηθεί με την προσαρμογή της έκθεσης συμμόρφωσης μέχρι την Πέμπτη οπότε και θα συνεδρίαζαν οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο, ώστε χθες το πρωί να αποφασιζόταν η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν την Πέμπτη το απόγευμα, όταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εurogroup οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να συνεδριάσουν με την ιδιότητα των διοικητών του ΕΣΜ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση γιατί προηγουμένως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι δεν μπορεί να συναινέσει στη λήψη απόφασης, επικαλούμενος την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής βουλής που θεωρεί ότι η Ελλάδα -μη εφαρμόζοντας το προαπαιτούμενο του ΦΠΑ- δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τελικά δεν κατέστη δυνατή η λήψη οριστικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης. Ελήφθη μια απόφαση, αλλά επί της αρχής, δηλαδή τα χρήματα θα εκταμιευθούν στις αρχές Αυγούστου, εφόσον ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία στη Γερμανία.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύθηκε σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη ότι το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ θα καταργηθεί στις 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη πως η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ. Αυτά θα ενσωματωθούν στην έκθεση συμμόρφωσης και στη συνέχεια η γερμανική βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» για την άρση των επιφυλάξεων του Βερολίνου.

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν έκανε καλό στην Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και η χώρα μας ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. Ορισμένοι στη Γερμανία άρχισαν πάλι να αναπαράγουν το καλοκαίρι του 2015, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τα ίδια όταν βγει από το πρόγραμμα.

Οι εξελίξεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του προχθεσινού Εurogroup και της συνεδρίασης των διοικητών του ΕΜΣ αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των εταίρων και δανειστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.