Εγκρίθηκε το 96% των αιτήσεων Α21 για επίδομα τέκνου

«Πράσινο φως» για 700.134 δηλώσεις επί συνόλου 730.737 υποβολών από δυνητικούς δικαιούχους, ενώ απορρίφθηκαν 30.603

Naftemporiki - - Οικονομια -

ε 730.737 ανέρχεται ο συΣνολικός

αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για το επίδομα παιδιού μέχρι χθες και σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ έχουν ήδη εγκριθεί 700.134 αιτήσεις (96%), ενώ απορρίφθηκαν 30.603. Το 91% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ολοκληρωμένες σε τελικό στάδιο, με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Από τις υπόλοιπες αιτήσεις (ποσοστό 9%) που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ένα ποσοστό 24% χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία για το παιδί. Για το 11,7% των περιπτώσεων δεν υπάρχει καταχωρημένος ΑΦΜ στο μητρώο ΑΜΚΑ (ηλικία τέκνου μεγαλύτερη των 18 ετών), για το 5,8% των αιτήσεων δεν προκύπτει μόνιμη διαμονή στην πενταετία, ενώ για το 7,3% εκκρεμεί η υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Το συνολικό μηνιαίο ποσό των εγκεκριμένων μέχρι σήμερα αιτήσεων αγγίζει τα 69.607.902 ευρώ και μέσο μηνιαίο ποσό ανά αίτηση τα 99,42 ευρώ. Οι ρυθμοί υποβολής αιτήσεων ανά ημέρα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αυξανόμενοι και στη δεύτερη φάση υποβολής, με τη μεγαλύτερη κίνηση να σημειώνεται τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Προσωρινή φραγή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κλείσει προσωρινά η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης Α21 εν όψει της πληρωμής της τρίτης δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί στις 25 με 27 Ιουλίου (μηνών Μαΐου - Ιουνίου). Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα την αίτησή τους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 23:59 στις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet, ώστε να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της τρίτης δόσης.

Επισημαίνεται ότι ήδη δίνεται η δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων σε ορισμένα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί (π.χ. διόρθωση ΙΒΑΝ).

Συγκεκριμένα, από τις προαναφερόμενες ιστοσελίδες οι δικαιούχοι μπορούν να προβούν στις εξής ενέργειες:

α) να τροποποιούν άμεσα τα γενικά στοιχεία μίας εγκεκριμένης - πληρωμένης αίτησης: Αλλαγή λογαριασμού ΙΒΑΝ, τηλεφώνου, διεύθυνσης, e-mail (βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός ΙΒΑΝ που δηλώσατε αντιστοιχεί σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό που τηρείτε σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και στον οποίο είστε κύριος/α δικαιούχος ή συνδικαιούχος).

β) Επίσης, από χθες (13/7) είναι δυνατή η υποβολή νέας αίτησης σε εγκεκριμένες με μηδενικά ποσά περιπτώσεις, που εκ παραδρομής ο δικαιούχος δεν είχε συμπεριλάβει κανένα εξαρτώμενο τέκνο στην αρχική αίτηση.

Εξακολουθεί η δυνατότητα οριστικής υποβολής των αιτήσεων Α21 που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, έως χθες το μεσημέρι είχαν εγκριθεί πάνω από 700.000 αιτήσεις, δηλαδή ποσοστό 96% του συνόλου όσων έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία.

Τρίτη και τέταρτη δόση

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οι τεχνικές δυνατότητες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνουν τη δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν αίτηση Α21 μέχρι τις 20 Ιουλίου να πληρωθούν κανονικά στις 25-27 Ιουλίου. Προαπαιτούμενο για την υποβολή της αίτησης Α21 είναι η υποβολή και η εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα εισοδήματα του 2017. Η πλατφόρμα θα ξανανοίξει μετά την πληρωμή της τρίτης δόσης και θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση Α21 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Σε κάθε διμηνιαία καταβολή θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή του 2018. Η πληρωμή της τέταρτης δόσης (μηνών Ιουλίου Αυγούστου) θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Σεπτεμβρίου για όσους έχουν υποβάλει αίτηση Α21 μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.