Βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής μισθών

Δικαίωσε εργαζόμενους που διεκδικούσαν, δεδουλευμένα 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης

Naftemporiki - - Κλαδοι/φορεισ -

Δύο εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους, δικαιώθηκαν από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο αποφάσισε με βάση το νόμο 4487/2017, ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών τους συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη απόφαση δικαστηρίου βασισμένη στο άρθρο 56 του ν.4487/17 ο οποίος προβλέπει ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Σύμφωνα με τους νομικούς -εργατολόγους, πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων του από τον εργοδότη του μπορεί να απαιτήσει όχι μόνο τα δεδουλευμένα ημερομίσθια ή τους μισθούς, αλλά και την αποζημίωση απόλυσής του.

Επισημαίνεται ότι μόλις πέρσι τον Ιούλιο ο Άρειος Πάγος με την απόφαση (677 / 2017) έκρινε προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Το ανώτατο δικαστήριο, τότε, είχε αποφασίσει πως όταν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε έναν μισθωτό, έστω και μακροχρόνια, αυτή η ενέργεια από μόνη της «δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του μισθωτού, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν (τον μισθωτό) σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης».

Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 2017, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προέβλεπε ότι «ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, δηλαδή, ότι ισοδυναμεί με απόλυση και πως μπορεί να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στήριξε τη συγκεκριμένη τροπολογία του ΚΚΕ και με αφορμή αυτή την τροπολογία προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις δεδουλευμένων αποδοχών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων μισθών ή ημερομισθίων τους.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, συνήθως οι καθυστερήσεις μισθών κυμαίνονται από 2- 3 μήνες και φθάνουν έως και τους 12 μήνες, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις η καθυστέρηση των αποδοχών μπορεί να φθάσει έως και τους 15 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.