Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία

Naftemporiki - - Πολιτικη -

Κλιμακώνει η Ρωσία την κρίση με την Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απελαθούν δύο Ρώσοι διπλωμάτες.

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε. Το τι ακριβώς συζητήθηκε δεν έχει μέχρι στιγμής διαρρεύσει, ωστόσο, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Sputnic, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει τις ΗΠΑ πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. «Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν δικαιολόγησε στη Μόσχα την απέλαση των διπλωματών. «Θεωρούμε την ενέργεια απολύτως παράλογη, δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα από την ελληνική πλευρά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεών μας και μπορεί να τις καταστρέψει» σημειώνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις απελάσεις. Χθες το Interfax ανέφερε πως «παγώνουν» οι συζητήσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το φθινόπωρο.

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές τονίζουν: «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι. Οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος

Mστη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Σε αυτό το κλίμα, οι ΗΠΑ δηλώνουν επισήμως πως στηρίζουν την απόφαση της Αθήνας να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίθερ Νάουερτ, εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. «Η Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» έγραψε.

Έκδοση στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση στη Γαλλία του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου διεθνώς «Mr. Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του Βίνικ είχε ζητήσει και η Ρωσία, η οποία, διά του υπουργείου Εξωτερικών της, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη, σε συνέχεια της απέλασης των Ρώσων διπλωματών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.