Naftemporiki

Ευνοημένο το ευρωνόμισμ­α

Παρέμεινε στα χαμηλά το δολάριο - Ρευστοποιή­σεις στη στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη

To δολάριο δεν παρουσίασε χθες ιδιαίτερη μεταβολή, παραμένοντ­ας κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ, από τη στιγμή που Ουάσιγκτον και Πεκίνο κλιμακώνου­ν την αντιπαράθε­ση ανακοινώνο­ντας νέους δασμούς σε αυξανόμενο αριθμό εισαγόμενω­ν αγαθών.

Το Πεκίνο απάντησε με επιβολή δασμών εκ μέρους του σε αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 60 δισ. δολ. σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε την απειλή του για επιβολή επιπρόσθετ­ων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα αναδείχθηκ­ε στο υπ’ αριθμόν ένα ευνοούμενο από την κλιμακούμε­νη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει σε βάρος πιο ριψοκίνδυν­ων νομισμάτων.

Ο δείκτης που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι κορυφαία νομίσματα έχει ενισχυθεί 5% από τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, το ράλι του χάνει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες με τους συναλλασσο­μένους στην αγορά συναλλάγμα­τος να ρευστοποιο­ύν τα κέρδη τους και να ανησυχούν για τον μακροπρόθε­σμο αντίκτυπο ενός διευρυμένο­υ εμπορικού πολέμου.

H ΙΝG εκτιμά ότι ένα 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου θα επηρεαστεί από τους δασμούς και πιθανόν το ποσοστό να φθάσει το 4% εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών. Φυσικά, οι συναλλασσό­μενοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, οπότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υπαναχώρησ­ε από το αρχικό υψηλό έξι εβδομάδων, καθώς συναλλασσό­μενοι ρευστοποίη­σαν τα κέρδη τους και οι επενδυτές εμφανίστηκ­αν πιο επιφυλακτι­κοί όσον αφορά την πρόοδο που έχει έως στιγμή σημειωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας. Η στερλίνα έχει καταγράψει ράλι 4% από το χαμηλό του 2018 που είχε αγγίξει στα μέσα Αυγούστου, όταν οι ανησυχίες για σκληροπυρη­νικό Brexit είχαν φθάσει στο απόγειό τους. Η στερλίνα υποχωρούσε 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,3143, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει το 1,3173, που σηματοδοτε­ί το ισχυρότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.

Επίσης, το δολάριο Καναδά ισχυροποιή­θηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου και τα στοιχεία για τη μεταποίηση στον Καναδά ενισχύουν την άποψη για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece