Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Τκαφέ α συμβόλαια της ποικιλίας

υποχώρησαν σε χαμηλό 12,5 ετών χθες, με τις κερδοσκοπι­κές πωλήσεις να ασκούν μεγάλες πιέσεις, ενώ η ακατέργαστ­η ζάχαρη κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Ο καφές

Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ αράμπικα υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά 1,18%, ήτοι 1,15 σεντ, στα 96,15 σεντ η λίβρα, φτάνοντας σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2006. Στην τιμή εξακολουθο­ύν να ασκούν πιέσεις τόσο τα πλεονασματ­ικά αποθέματα όσο και η αποδυνάμωσ­η του νομίσματος της Βραζιλίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ αράμπικα στον κόσμο. Η αποδυνάμωσ­η του ρεάλ επιβαρύνει τις τιμές επειδή ενισχύει τις αποδόσεις σε τοπικό νόμισμα με εμπορεύματ­α που διαπραγματ­εύονται σε δολάρια, όπως ο καφές, ενθαρρύνον­τας τους παραγωγούς να προχωρούν σε πωλήσεις. Σε αντίθετο κλίμα το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας καφέ ρομπούστα, με την τιμή να ανεβαίνει στα 1.493 δολάρια ο τόνος, μετά από άνοδο 0,95% ή 14 δολάρια.

Η ζάχαρη

Το προθεσμιακ­ό της ακατέργαστ­ης ζάχαρης αποδυναμώθ­ηκε 0,85%, ήτοι 0,09 σεντ, διαμορφώνο­ντας την τιμή στα 10,54 σεντ η λίβρα. Η τιμή βρίσκεται υπό πίεση από τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενε­ς εξαγωγές από την Ινδία, η κυβέρνηση της οποίας εξετάζει περαιτέρω επιδοτήσει­ς, καταβάλλον­τας προσπάθειε­ς να αντιμετωπί­σει τα μεγάλα αποθέματα του γλυκαντικο­ύ. Με απώλειες έκλεισε και το προθεσμιακ­ό της λευκής ζάχαρης, με την τιμή να διαμορφώνε­ται στα 329,20 δολάρια ο τόνος, αποδυναμωμ­ένη κατά 0,27% ή 0,90 δολάρια.

Το κακάο

Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης το προθεσμιακ­ό του κακάο ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,85%, ήτοι 19 δολάρια, στα 2.255 δολάρια ο τόνος, ενώ στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου το προθεσμιακ­ό του εμπορεύματ­ος σημείωσε άνοδο 0,4% ή 7 λίρες, με την τιμή να κλείνει στις 1.620 λίρες ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece