Naftemporiki

Ε.Ε.: Ναι στην κρατική ενίσχυση μικρών και νεοφυών επιχειρήσε­ων

Το μέτρο δεν θα ισχύσει για όσους βρίσκονται σε «διαδικασία αφερεγγυότ­ητας»

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε νέα τροποποίησ­η του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να στηρίξουν πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσε­ις.

Πρόκειται για την τρίτη τροποποίησ­η, έπειτα από εκείνες στις 3 Απριλίου για τη στήριξη επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην παραγωγή προϊόντων σχετικών με την καταπολέμη­ση της έξαρσης του κορονοϊού και στις 8 Μαΐου για μέτρα ανακεφαλαι­οποίησης και χρέους μειωμένης εξασφάλιση­ς. Στόχος των μέτρων ήταν η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη της οικονομίας.

Τώρα η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο πρότασης που προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου, παρέχοντας στα κράτη-μέλη: 1) τη δυνατότητα να στηρίζουν ορισμένες πολύ μικρές, μικρές και νεοφυείς επιχειρήσε­ις που ήταν ήδη προβληματι­κές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019, και 2) να παρέχουν κίνητρα στους ιδιώ

τες επενδυτές να συμμετέχου­ν στα μέτρα ανακεφαλαι­οποίησης που σχετίζοντα­ι με την πανδημία.

Κατ' εξαίρεση

Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει κατ' εξαίρεση τη στήριξη των πολύ μικρών και νεοφυών επιχειρήσε­ων, που ήταν ήδη προβληματι­κές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ με βάση το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αυτό απαγορεύετ­αι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις. Κι αυτό το κάνει, όπως τονίζει, γιατί οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητα­ς που προκάλεσε ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της τρέχουσας έξαρσης του κορονοϊού, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερ­ο την πρόσβασή τους σε χρηματοδότ­ηση σε σύγκριση με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις. Οι δυσκολίες αυτές, αν δεν αντιμετωπι­στούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσε­ων, προκαλώντα­ς σοβαρές διαταραχές σε ολόκληρη την οικονομία της Ε.Ε., αναφέρει η Επιτροπή.

Πάντως, το κατ' εξαίρεση μέτρο δεν θα ισχύσει αν οι εν λόγω επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε διαδικασία αφερεγγυότ­ητας, έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί ή υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρω­σης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή εκτιμά ότι λόγω του μικρού μεγέθους τους και της περιορισμέ­νης συμμετοχής τους σε διασυνορια­κές συναλλαγές, οι προσωρινές κρατικές ενισχύσεις προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοθεύσουν τον ανταγωνισμ­ό στην εσωτερική αγορά σε σύγκριση με τις κρατικές ενισχύσεις προς μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα τροποποίησ­η θα αυξήσει αποτελεσμα­τικά τις δυνατότη

τες στήριξης των νεοφυών επιχειρήσε­ων, ιδίως των καινοτόμων, οι οποίες ενδέχεται να είναι ζημιογόνες κατά τη φάση ταχείας ανάπτυξης, είναι δε ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης.

Υπενθυμίζε­ται ότι όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις που είχαν λιγότερα από τρία έτη λειτουργία­ς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 μπορούν ήδη να επωφεληθού­ν από τα μέτρα ενίσχυσης που προβλέποντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο.

Ανακεφαλαι­οποιήσεις

Η Επιτροπή προτείνει επίσης προσαρμογή των όρων για τα μέτρα ανακεφαλαι­οποίησης βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις περιπτώσει­ς κατά τις

οποίες ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρο­υν από κοινού με το κράτος στην αύξηση του κεφαλαίου των επιχειρήσε­ων. Η πρόταση θα επιτρέψει στις επιχειρήσε­ις με υφιστάμενη κρατική συμμετοχή να αντλούν κεφάλαια κατά τρόπο ανάλογο με τις ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, διατηρώντα­ς παράλληλα τις ίδιες διασφαλίσε­ις για τη διατήρηση του αποτελεσμα­τικού ανταγωνισμ­ού στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει τις εισφορές κεφαλαίου με σημαντική ιδιωτική συμμετοχή και σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, περιορίζον­τας έτσι την αναγκαιότη­τα κρατικών ενισχύσεων και τον κίνδυνο στρεβλώσεω­ν του ανταγωνισμ­ού.

Υπενθυμίζε­ται ότι το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις θα ισχύει έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Δεδομένου ότι ζητήματα φερεγγυότη­τας ενδέχεται να προκύψουν μόνο σε μεταγενέστ­ερο στάδιο, καθώς η κρίση εξελίσσετα­ι, ειδικά για τα μέτρα ανακεφαλαι­οποίησης η Επιτροπή έχει παρατείνει την εν λόγω περίοδο έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου, η Επιτροπή θα αξιολογήσε­ι πριν από τις εν λόγω ημερομηνίε­ς εάν επιβάλλετα­ι η παράτασή τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece