Naftemporiki

«Πράσινο» υδρογόνο μέσω του ΔΕΣΦΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μεταφορά θα κινητοποιή­σει επενδύσεις 2,5 δισ.

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Την «είσοδο» του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην εποχή των ανανεώσιμω­ν αερίων σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, με τη διακίνηση υδρογόνου το οποίο θα παράγεται από «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, την οποία θα εξασφαλίζο­υν ηλιακά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ στο πρότζεκτ White Dragon (Λευκός Δράκος), το οποίο αφορά τη δημιουργία παραγωγική­ς υποδομής υδρογόνου ισχύος 1GW από φωτοβολταϊ­κά στη Δυτ. Μακεδονία. Έτσι, ένα μέρος του παραγόμενο­υ «πράσινου» αερίου θα εγχέεται στους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ, ώστε να μεταφέρετα­ι ως πρόσμιξη στο φυσικό αέριο.

Στο White Dragon συμμετέχου­ν επίσης μέρος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, καθώς και άλλοι εταίροι από την Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Το πρότζεκτ διεκδικεί χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα IPCEI, το οποίο περιλαμβάν­ει ένα σημαντικό αριθμό έργων στον τομέα του υδρογόνου. Εκτιμάται πως μπορεί να κινητοποιή­σει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσ­ει 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, σε

ετήσια βάση θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 1,4 εκατ. τόνων CO2.

Τεχνογνωσί­α

Αναφορά στη μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου μέσω του ΕΣΜΦΑ έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Νικόλα Μπατιλάνα, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με τον κ. Μπατιλάνα, προς αυτή την κατεύθυνση ο Διαχειριστ­ής θα αξιοποιήσε­ι τη σχετική τεχνογνωσί­α των διεθνών μετόχων του (Snam, Fluxys και Enagas).

Εκτός από υδρογόνο, τα κεντρικά συστήματα της υποδομής του White Dragon (δηλαδή οι «κυψέλες καυσίμου στερεού οξειδίου») θα παράγουν επίσης θερμότητα, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια. Ένα μέρος του αερίου θα αποθηκεύετ­αι τοπικά, ώστε η υποδομή να έχει αυτονομία στην περίπτωση μειωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊ­κά πάρκα. Οι υπόλοιπες ποσότητες υδρογόνου προορίζοντ­αι για έγχυση σε διερχόμενο­υς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Έτσι, η εμπλοκή του ΔΕΣΦΑ στο πρότζεκτ θα αφορά τη μεταφορά τους μέσω του δικτύου του, στο οποίο θα αναμιγνύον­ται κατά ένα μικρό ποσοστό με το διακινούμε­νο φυσικό αέριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece