Naftemporiki

Βουτιά 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων

Προβλέψεις το 2020

-

Βουτιά 40% αναμένεται να κάνουν οι άμεσες ξένες παγκόσμιες επενδύσεις (FDI) στη διάρκεια του 2020, ενώ θα υποχωρήσου­ν επιπλέον 5% έως 10% και το επόμενο έτος, προτού ανακάμψουν το 2022, σύμφωνα με έκθεση της UNCTAD. Αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις φέτος θα υποχωρήσου­ν κάτω από το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από το 2005.

Παρότι ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρός σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς στηρίζοντα­ι περισσότερ­ο σε επενδύ

σεις σε αλυσίδες αξίας και σε βιομηχανίε­ς που έχουν επηρεαστεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και επειδή δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τα ίδια μέτρα στήριξης που προσφέρουν οι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες.

Πρωτιά των ΗΠΑ

Τα στοιχεία της UNCTAD έδειξαν επίσης ότι η παγκόσμια ροή σε άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσίασε μέτρια αύξηση πέρυσι, της τάξης του 3%, φθάνοντας το 1,54 τρισ. δολ., μετά τις μεγάλες μειώσεις του 2017 και 2018. Το 2019, οπότε και αποδυναμώθ­ηκε ο αντίκτυπος από τις φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις του 2017 στις ΗΠΑ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες αυξήθηκαν 5% στα 800 δισ. δολ. Οι ΗΠΑ, παρότι κατέγραψαν μείωση της τάξης του 3%, παραμένουν ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο αποδέκτης σε άμεσες ξένες επενδύσεις, λαμβάνοντα­ς επενδύσεις αξίας 246 δισ. δολ.

Επίσης, παρά την πτώση της ροής κατά 5% στις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες της Ασίας, στα 474 δισ. δολάρια, η Ασία απορρόφησε περισσότερ­ο από το 30% των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων το 2019. Η Κίνα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς αποδέκτης σε FDI με ροή 141 δισ. δολ., παρά τις εμπορικές εντάσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece