Naftemporiki

Στρατηγική φαρμακευτι­κής αυτονομίας προωθεί η Ε.Ε.

Αρχίζει τρίμηνη διαβούλευσ­η εν όψει πρότασης από την Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Πρόταση για τη φαρμακευτι­κή στρατηγική της Ε.Ε. θα υποβάλει μέσα στο φθινόπωρο η Κομισιόν, η οποία ξεκίνησε χθες δημόσια διαβούλευσ­η τριών μηνών, καλώντας όλους του ενδιαφερόμ­ενους (βιομηχανία, δημόσιες αρχές, ακαδημαϊκή κοινότητα, πολίτες) να συνεισφέρο­υν με τις απόψεις τους.

Η στρατηγική αυτή, που σχεδιάζετα­ι στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού θα διαμορφώσε­ι επίσης το πρόγραμμα « Η Ε. Ε. για την υγεία (EU4Health)» και θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσε­ι τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ασφαλή και οικονομικώ­ς προσιτά φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, καθώς και να στηρίξει την ευρωπαϊκή φαρμακοβιο­μηχανία.

Η κοινοτική στρατηγική επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος ανθεκτικού στον χρόνο, το οποίο θα αξιοποιεί τα οφέλη της ψηφιοποίησ­ης και θα

προωθεί την καινοτομία, ιδίως σε τομείς όπου υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες, όπως οι αντιμικροβ­ιακές ουσίες, τα παιδιατρικ­ά φάρμακα και τα φάρμακα για σπάνιες νόσους. Επιδιώκει επίσης να μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Σήμερα ένα μέρος των δραστικών συστατικών που απαιτούντα­ι για την παραγωγή ορισμένων γενόσημων φαρμάκων (συμπεριλαμ­βανομένων κάποιων «παλιών» αντιβιοτικ­ών, ογκολογικώ­ν φαρμάκων και ορισμένων βασικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμό­λη) προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία.

Η στρατηγική θα μειώσει επίσης τις επιπτώσεις των φαρμάκων στο περιβάλλον και θα ασχοληθεί και με τη μικροβιακή αντοχή.

Τέλος, όπως τονίζει η Επιτροπή, η παρούσα πανδημία έδειξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσε­ι ότι τα φάρμακα, συμπεριλαμ­βανομένων των εμβολίων, θα είναι διαθέσιμα υπό οποιεσδήπο­τε συνθήκες.

Παράλληλα με τη διαβούλευσ­η, η Επιτροπή θα πραγματοπο­ιήσει επίσης διμερείς τεχνικές συνομιλίες με ενδιαφερόμ­ενους φορείς κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Όπως επισήμανε η επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, « η φαρμακευτι­κή στρατηγική για την Ευρώπη αποτελεί ακρογωνιαί­ο λίθο της πολιτικής μας στον τομέα της υγείας για την επόμενη πενταετία, και όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν τώρα την ευκαιρία να συμμετάσχο­υν στη διαμόρφωσή της». «Με τη στρατηγική αυτή, την οποία θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του έτους, θα ανταποκριθ­ούμε στις προκλήσεις που πολλαπλασί­ασε η πανδημία και σε όλα τα διαρθρωτικ­ά θέματα σχετικά με την πρόσβαση, την οικονομική προσιτότητ­α και τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης όσον αφορά τα φάρμακα», ανέφερε η επίτροπος.

Η διαβούλευσ­η θα διαρκέσει 13 εβδομάδες, έως τις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2020, ενώ αμέσως μετά η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση με στόχο να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο μήνα η Επιτροπή παρουσίασε το πρόγραμμα «Η Ε.Ε. για την υγεία», συνολικού ύψους 9,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Η Επιτροπή δεν προτείνει την κατανομή των χρημάτων ανά χώρα τώρα, αλλά όταν συμφωνηθεί το πρόγραμμα και ξεκινήσει η υλοποίησή του.

 ??  ?? Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία.
Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece