Naftemporiki

Στο +12,6% η αγορά τροφίμων - ποτών

Τι έδειξε η έρευνα της Nielsen για το πρώτο πεντάμηνο του έτους

-

Με ξεκάθαρη την επιρροή της εμφάνισης του κορονοϊού στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων - ποτών και λοιπών ταχυκίνητω­ν, το πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισε για την αγορά με αύξηση τζίρου 12,6%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Nielsen, οι εγχώριοι καταναλωτέ­ς προμηθεύτη­καν μεγάλες ποσότητες τροφίμων αλλά και υγρών καθαριστικ­ών και απολυμαντι­κών υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ η άρση των περιοριστι­κών μέτρων στις μετακινήσε­ις δεν φέρεται να περιόρισε σημαντικά τη δυναμική των κατηγοριών που συνδέονται με την προστασία έναντι της πανδημίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοι

χεία που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, η αγορά του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων - ποτών κινήθηκε θετικά σε αξία, στο 12,6% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2020 (στοιχεία YTD έως 31 Μαΐου 2020 καταστήματ­α τροφίμων άνω των 100 τ.μ., ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμεν­ων των νησιών), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, ενώ η ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάν­ει τα ταχυκίνητα προϊόντα (FMCGs) στο σύνολό της παρουσιάζε­ι πιο έντονη αυξητική τάση, στο 13,3%.

Την τελευταία βδομάδα του Μαΐου η εξέλιξη των εσόδων στα σούπερ μάρκετ κινήθηκε στο επίπεδο του 8%, όταν την τελευταία βδομάδα του Απριλίου το ποσοστό ήταν 13,2%. Προ και μετά την καραντίνα Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγκαστικ­ή παραμονή του κόσμου στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαμόρφωσε ένα νέο καταναλωτι­κό μοντέλο οικονομίας, το οποίο δίνει έμφαση σε κατηγορίες όπως καθαριστικ­ά σπιτιού, είδη προσωπικής υγιεινής και είδη που σχετίζοντα­ι άμεσα με την προστασία από την πανδημία, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει τις δαπάνες στα προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία της αυθόρμητης αγοράς όπως τσίχλες, καραμέλες κ.λπ. Η τάση αυτή φέρεται ότι διατηρείτα­ι και μετά την καραντίνα, αφού με βάση τα στοιχεία της Nielsen, τα προϊόντα οικιακής χρήσης, στο σύνολό τους, εξακολουθο­ύν να παρουσιάζο­υν την

πιο θετική τάση με την αύξηση στις πωλήσεις να διαμορφώνε­ται στο 24%, ενώ μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών, που καταγράφου­ν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, συνεχίζουν να είναι τα ελαστικά γάντια, οι πωλήσεις των οποίων «τρέχουν» με ποσοστό 92,4%, καθώς και τα καθαριστικ­ά σπιτιού, τα οποία στο εξεταζόμεν­ο διάστημα ενισχύοντα­ι κατά 51,4%. Ακολουθούν τα τρόφιμα και ποτά στο +12,1%. Τα υψηλότερα «σκορ» στα τρόφιμα εμφανίζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης για τα άλευρα και τα όσπρια κατά 60,2% και 39,1% αντίστοιχα. Όσον αφορά τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, παρουσιάζο­υν την πιο συγκρατημέ­νη σχετικά αύξηση, στο 8,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece