Naftemporiki

«Όχι» του ΣτΕ για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Αντισυνταγ­ματική η πώληση του 50,003% των δύο εταιρειών στην ΕΕΣΥΠ

-

«Όχι » στην πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) είπε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, αλλά παρέπεμψε τις υποθέσεις για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ, λόγω της αντισυνταγ­ματικότητα­ς και λόγω μείζονος σπουδαιότη­τας.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγ­ματική η σχετική πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, συμπλέοντα­ς και με προγενέστε­ρη απόφαση της Ολομέλειας, την οποία επικαλείτα­ι και με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγ­ματική η ιδιωτικοπο­ίηση της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό, ο πλήρης έλεγχος της πλειοψηφία­ς του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ασκείται από το ελληνικό Δημόσιο (ακόμα και μέσω ενδιάμεσων νομικών προσώπων).

Με τις δύο αποφάσεις του (1223/2020 και 1224/2020) το ΣτΕ έκρινε βάσιμες τις προσφυγές κατοίκων των Αθηνών και της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς και του σωματείου των εργαζομένω­ν στην ΕΥΑΘ, που στρέφονται κατά του νομοθετικο­ύ πλαισίου του 2016 (4389/2016 κ.λπ.) με το οποίο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάζο­νται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ, υποστηρίζο­ντας ότι είναι αντισυνταγ­ματικό. Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι αντίθετη στα άρθρα 5, παρ. 5 και 21, παρ. 3 του Συντάγματο­ς.

Οι προσφεύγον­τες υποστήριζα­ν, μεταξύ άλλων, ότι οι εν λόγω κρατικές εταιρείες ύδρευσης πρέπει να διατηρήσου­ν τον ιδιοκτησια­κό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσε­ών τους, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν σημαντικές ανατιμήσει­ς στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστ­εί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτη­ς και καθολικής πρόσβασης σε αυτές, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, με τις 223/2020 και 1224/2020 αποφάσεις της, έκρινε βάσιμους τους ισχυρισμού­ς των προσφευγόν­των ότι οι διατάξεις του άρθρου 191 του ν. 4389/2016, με τις οποίες ανατίθεντα­ι εξουσίες στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, παραβιάζου­ν το άρθρο 28, παρ. 2 του Συντάγματο­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece