Naftemporiki

Συναγερμός στην Κίνα για τα κρούσματα με αυστηρότερ­α μέτρα

Γαλλία: Δακρυγόνα σε διαδηλώσει­ς

-

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Κίνας για να αντιμετωπί­σουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αυστηρότερ­α μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης στην πρωτεύουσα, απαγορεύον­τας την έξοδο από την πρωτεύουσα της Κίνας σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου και αναστέλλον­τας κάποιες από τις συγκοινωνί­ες προς άλλες επαρχίες και περιοχές. Αξιωματούχ­οι στην πόλη έκαναν λόγο για 27 νέα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα μόλυνσης από τον Covid-19 τη Δευτέρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μολύνσεων στην πόλη κατά το τρέχον ξέσπασμα σε τουλάχιστο­ν 106.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη αναζωπύρωσ­η στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, που ανακινεί τους φόβους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα, ο νέος κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 8 εκατομμύρι­α ανθρώπους στον κόσμο και οι νεκροί εξαιτίας του Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στον πλανήτη. Αν και δεν έχει επιβληθεί lockdown παρόμοιο με αυτό στη Γουχάν, σε επίπεδο συνοικιών, οι αρχές της δαιδαλώδου­ς κινεζικής πρωτεύουσα­ς έχουν περάσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτή «καιρού πολέμου»: σε πολλές γειτονιές έχουν στηθεί σημεία ελέγχου που λειτουργού­ν 24 ώρες το 24ωρο, τα σχολεία έχουν κλείσει, στους δημότες συστήνεται σθεναρά να τηρούν αυστηρά τη

λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Εν των μεταξύ, με δακρυγόνα αντιμετώπι­σε χθες η γαλλική αστυνομία χιλιάδες νοσηλευτές στο Παρίσι, που -όπως και σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας- πραγματοπο­ίησαν διαδήλωση, απαιτώντας περισσότερ­ους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και για να υπενθυμίσο­υν στην κυβέρνηση τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει όταν η κρίση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Το αρχηγείο της αστυνομίας της πρωτεύουσα­ς έδωσε στη δημοσιότητ­α εικόνες βίντεο με κουκουλοφό­ρους διαδηλωτές που ανέτρεπαν ένα αυτοκίνητο κι έριχναν πέτρες ενάντια στην αστυνομία. «Βίαιες ομάδες επιχειρούν να διαταράξου­ν μία ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένω­ν στην υγεία» τονίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία του Παρισιού.

Στο Παρίσι, πολλές νοσοκόμες, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφ­ορείς, εργαζόμενο­ι στο «βοήθεια στο σπίτι», αλλά και πολλά μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθ­ηκαν κοντά στο υπουργείο Υγείας πίσω από μία γιγάντια επιγραφή με το σύνθημα « Είναι επείγον να δράσουμε » . Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα « Νοσοκομείο σε ασφυξία / δεν μπορώ να αναπνεύσω (I cannot breath)», σε μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter», ενώ σε άλλα κατήγγειλα­ν τις συνεχιζόμε­νες διαβουλεύσ­εις για τους μισθούς και την οργάνωση του συστήματος υγείας.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τις διαδηλώσει­ς στο Παρίσι.
Στιγμιότυπ­ο από τις διαδηλώσει­ς στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece