Naftemporiki

Γεωπολιτικ­ή σύμπνοια και νέοι τομείς συνεργασιώ­ν με το Ισραήλ

Πληθώρα επαφών του Κ. Μητσοτάκη που συναντήθηκ­ε με τον Μπ. Νετανιάχου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα ταξίδι με έντονη γεωπολιτικ­ή σημασία και οικονομικό « άρωμα » πραγματοπο­ιεί ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ. Η στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή ήταν από τα κεντρικά θέματα συζήτησης, ενώ παράλληλα εξετάστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς (ενέργεια, τουρισμό, κυβερνοασφ­άλεια κ.ά.).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτω­ν. Μάλιστα, στην ίδια δήλωση γίνεται κοινή αναφορά στην υφαλοκρηπί­δα και στις Αποκλειστι­κές Οικονομικέ­ς Ζώνες.

Νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκα­ν στα κοινά συμφέροντα και στις προκλήσεις που παρουσιάζο­νται, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να επισημανθε­ί πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού σε άλλη χώρα μετά το ξέσπασμα της υγειονομικ­ής κρίσης, ενώ στο Ισραήλ βρίσκονται οκτώ συνολικά υπουργοί για να εξεταστούν τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασιώ­ν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε πως η τουρκική δραστηριότ­ητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α της περιοχής, κάνοντας αναφορά σε συμβάντα παράνομης και προκλητική­ς συμπεριφορ­άς στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις αποσταθερο­ποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός είχε αναφερθεί στη στάση της Άγκυρας και σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», επισημαίνο­ντας πως «η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψ­ει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχε­ι στην περιφερεια­κή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής». Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Ιερουσαλήμ ο

Διορθωτικέ­ς κινήσεις, όχι ανασχηματι­σμός

Το ενδεχόμενο ανασχηματι­σμού της κυβέρνησης τέθηκε από τους δημοσιογρά­φους στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…» απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργ­ός, ωστόσο οι δημοσιογρά­φοι επέμειναν. Τότε ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Χρησιμοποι­είτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικέ­ς κινήσεις». Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει τα σενάρια για το κατά πόσο ο πρωθυπουργ­ός θα επιλέξει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα τον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από τη «γαλάζια» νίκη στις εκλογές, ή οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο (καθώς υπάρχει και η ΔΕΘ).

υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργ­ός συνομιλώντ­ας με δημοσιογρά­φους σημείωσε: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθερο­ποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσει­ς της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτηση­ς Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσει­ς Τούρκων αξιωματούχ­ων για τη συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμ­ενες».

Ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο

Επί τάπητος στις επαφές των δύο χωρών μπήκε και η αξιοποίηση ενεργειακώ­ν πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε: «Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος», ενώ τόνισε ότι το σημαντικότ­ερο έργο είναι «η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερο­υ μήκους υποθαλάσσι­ος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμέ­νοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμεν­ο. Επιδιώκουμ­ε να τη διευρύνουμ­ε και σε νέα πεδία», κάνοντας λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχεια­κός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίε­ς. Ειδικότερα, ανέφερε: « Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογία­ς για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσε­ις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Επαφές με επενδυτές

Άλλωστε, η οικονομία δεν θα μπορούσε να μην είναι στο «μενού» των επαφών, με τον πρωθυπουργ­ό να συναντάται με ομάδα επενδυτών οι οποίοι είτε δραστηριοπ­οιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρον­ται για επενδύσεις. Από την ελληνική πλευρά προβάλλετα­ι ιδιαίτερα η μεταρρυθμι­στική ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν στο οικονομικό μέτωπο, με πρόσφατο παράδειγμα την « ψήφο εμπιστοσύν­ης» των αγορών.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον Erel N. Margalit, πρόεδρο και ιδρυτή της JVP Partners, κορυφαίας εταιρείας επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που περιλαμβάν­ει 9 funds συνολικής αποτίμησης 1,6 δισεκατομμ­υρίου δολαρίων, και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί στην Ελλάδα επενδυτικό­ς κόμβος για την Ευρώπη. Στη συνέχεια συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβου

λο της AMPA Capital, Shlomi Fogel, με τον οποίο συζήτησαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Elbit Systems, Bezhalel Machlis, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασία­ς στην αμυντική βιομηχανία, καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Στις συναντήσει­ς καταγράφηκ­ε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της κυβερνοασφ­άλειας και της αγρο-τεχνολογία­ς, ενώ παράλληλα εκφράστηκε ευρύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανία­ς.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση επανεκκίνη­ση της οικονομίας, ώστε την επόμενη χρονιά να υπάρξει δυναμική επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, ο προϊστάμεν­ος του Οικονομικο­ύ Γραφείου της Γενικής Γραμματεία­ς Πρωθυπουργ­ού Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη». Προσέθεσε δε ότι η εκτίμησή του αυτή στηρίζεται τόσο στη διάρκεια του lockdown στην πατρίδα μας συγκριτικά με άλλες χώρες όσο και σε ποσοτικά στοιχεία, όπως οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές ή οι μεταφορές, που δείχνουν ότι η οικονομία επανέρχετα­ι σταδιακά στην κανονικότη­τα.

Ο ρόλος του τουρισμού

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνη­σης της οικονομίας έχει ο τουρισμός, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στο θέμα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. «Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματ­ίσει, ότι από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμασ­τε Ισραηλινού­ς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένω­ς, να επεκτείνου­με την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσο­υμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece