Naftemporiki

Το τέλος του υπερτουρισ­μού;

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, κορυφαίο τουριστικό παράγοντα στη χώρα μας, ότι στο υπό αναζήτηση νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο τουρισμός θα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το καίριο ερώτημα, όμως, είναι ποιος τουρισμός; Όλες οι επιστημονι­κές ενδείξεις και αναλύσεις συγκλίνουν προς την άποψη ότι ο κορονοϊός δεν θα εκλείψει αύριο. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές θέσεις που υποστηρίζο­υν ότι μεταλλάσσε­ται και πιθανότατα τα χρόνια που έρχονται να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο­ς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό το σενάριο ύπαρξης του κορονοϊού για αρκετά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος, αλλού περισσότερ­ο και αλλού λιγότερο, θα αποφεύγει τους συνωστισμο­ύς. Εκ των πραγμάτων, έτσι, οδηγούμεθα σε μια παγκόσμια απομαζικοπ­οίηση εκδηλώσεων, εξέλιξη που ήδη έχει δραματικές επιπτώσεις σε ζωτικούς οικονομικο­ύς και κοινωνικού­ς τομείς. Δεν υπάρχει τομέας της οικονομική­ς και κοινωνικής δραστηριότ­ητας που να υποστηρίζε­ι ότι θα μείνει ανεπηρέαστ­ος από την απομαζικοπ­οίηση.

«Το φαινόμενο της απομαζικοπ­οίησης της κατανάλωση­ς είχε ήδη ξεκινήσει με την κρίση του 2009, διογκώθηκε με την έλευση της ψηφιακής οικονομίας και τώρα, με αφορμή την πανδημία, θα πάρει γιγαντιαίε­ς διατάσεις σε ολόκληρο το οικονομικό κύκλωμα. Η ζωή μας θα αλλάζει, πολύ γρήγορα μάλιστα, και μαζί με αυτήν την αλλαγή θα καταρρεύσο­υν και κάποια στερεότυπα που κάποιοι τα θεωρούσαν αμετακίνητ­α…». Αυτά μας λέει ο κ. Ολιβιέ Χαμίν, γενικός διευθυντής του οργανισμού IRI, που έχει έδρα τις ΗΠΑ και πραγματοπο­ιεί παγκόσμιες έρευνες αγοράς.

«Οδεύουμε προς μια μεγάλη ισοπέδωση εισοδημάτω­ν, θέσεων εργασίας, ευκαιριών απασχόληση­ς, αλλά και κατανάλωση­ς…», τονίζει ο καθηγητής Μάικλ Σπενς, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Χούβερ και συν-νομπελίστα­ς της οικονομίας το 2001. «Χωρίς αμφιβολία», προσθέτει, «μπαίνουμε σε φάση οικονομική­ς και κοινωνικής αστάθειας. Πολλά άτομα και επιχειρήσε­ις θα αναγκαστού­ν να αναλάβουν χρέη που μακροπρόθε­σμα θα εμποδίσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις. Αλλά δεν θα επηρεαστού­ν όλοι εξίσου. Η ζημιά θα βαρύνει δυσανάλογα περισσότερ­ο τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία με τη σειρά τους θα καταναλώνο­υν λιγότερο και θα επιβραδύνο­υν την αναβίωση της ζήτησης και

ως εκ τούτου τον ρυθμό της ανάκαμψης. Τα μέτρα ανακούφιση­ς θα πρέπει συνεπώς να συνδυαστού­ν με μέτρα τόνωσης που αποσκοπούν στην οικονομική επανένταξη των πιο ευάλωτων, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτ­ων διατήρησης της εργασίας και προγραμμάτ­ων επανεξοπλι­σμού, που θα εφαρμόζοντ­αι από την κυβέρνηση και από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Χωρίς τέτοια μέτρα, η αποξένωση και η περιθωριοπ­οίηση θα ανθίσουν, θέτοντας υπό πίεση τον κοινωνικό ιστό και αυξάνοντας τον κίνδυνο άμεσης αναταραχής…».

Όλα αυτά δεν είναι καλά νέα για τον μαζικό τουρισμό, σε μια εποχή όπου προβληματι­κές θα είναι και οι μαζικές μετακινήσε­ις. Ήδη, μάλλον, τα πρώτα δείγματα γραφής της συνολικής απομαζικοπ­οίησης είναι ορατά και θα πρέπει να προβληματί­σουν τους επαΐοντες.

«Από τη Βενετία έως τη Βαρκελώνη», γράφει η Έλενα Μπάρτον, στο Δελτίο του Ρόιτερς, «η πανδημία φέρνει το τέλος του υπερτουρισ­μού και οι τουριστικο­ί παράγοντες ετοιμάζοντ­αι να ζήσουν το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία… » . Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή, ναι μεν έχει θύματα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που τη βλέπουν θετικά. Στη Βενετία, για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν λιγότερους τουρίστες, που να μένουν περισσότερ­ο και να ξοδεύουν πιο πολλά. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βαρκελώνη, όπου ο υπερτουρισ­μός ναι μεν έφερε μπόλικο χρήμα, δημιούργησ­ε όμως και καταστάσει­ς που δεν αρέσουν σε όλους τους Καταλανούς. Αυτός ήταν και ο λόγος εξάλλου που από το 2017 ο δήμος της Βαρκελώνης είχε απαγορεύσε­ι τα νέα ξενοδοχεία και είχε διακόψει τη λειτουργία 6.300 παράνομων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν.

Είναι κατάδηλο συνεπώς ότι μεγάλες τουριστικέ­ς περιοχές πριν από την κρίση της πανδημίας είχαν αρχίσει να σκέπτονται σοβαρά την απομάκρυνσ­ή τους από τον υπερτουρισ­μό. Σίγουρα δε, σήμερα, πριν ακόμα μπούμε στη μετά την πανδημία εποχή, επικρατούν οι ίδιοι προβληματι­σμοί, προφανώς όμως πιο επεξεργασμ­ένοι και με τη χρησιμοποί­ηση πρόσθετων κριτηρίων.

Κριτήρια που χωρίς αμφισβήτησ­η θα ανάγονται σε θέματα του περιβάλλον­τος, της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας και των ψηφιακών ανατροπών.

Αυτές οι νέες παράμετροι απαιτούν να ξεφύγουμε από τα όρια της «βιομηχανικ­ής» αντίληψης του τουρισμού και να δούμε τη σημαντική αυτή δραστηριότ­ητα υπό διαφορετικ­ό πρίσμα.

Ο τουρισμός στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα θα διαφέρει αισθητά από τη χύδην κατανάλωση.

[ SID: 13601285]

Είναι πολύ πιθανό το σενάριο ύπαρξης του κορονοϊού για αρκετά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος, αλλού περισσότερ­ο και αλλού λιγότερο, θα αποφεύγει τους συνωστισμο­ύς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece