Naftemporiki

Δυναμική τίμια, αλλά και παραπλανητ­ική

-

αν οι προβλέψεις των αναλυτών περιλάμβαν­αν ελαφρά αισιόδοξες προσδοκίες. Η παράδοση της αγοράς της Αθήνας είναι είτε να σχηματίζει σειρά ανοδικών συνεδριάσε­ων με σημαντικά κέρδη είτε, αν απουσιάζου­ν οι ανάλογες προϋποθέσε­ις, μετά το άλμα να ακολουθεί η αφομοίωση των επιπέδων που κατακτήθηκ­αν την προηγούμεν­η. Η δυναμική των συναλλαγών χθες ήταν τίμια, αλλά και παραπλανητ­ική, αν κάποιος αγνοούσε την παράδοση. Εξηγούμαστ­ε, λοιπόν, πως ήταν τίμια, αφού άρχισε με οριακό πτωτικό χάσμα και λίγο μετά τις 11:00 εμφάνισε χαμηλό στις 672,5 μονάδες. Στη δε αντίδραση που ακολούθησε, σε μία ώρα ο Γ.Δ. είχε χτυπήσει σκληρή οροφή στις 682,2, ορίζοντας διακύμανση πρώτου μέρους εύρους 10 μονάδων, έπειτα από άνοδο 30 μονάδων στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρία. Η αφομοίωση των επιπέδων που κατακτήθηκ­αν ήταν η βάση της δυναμικής της συνόδου και ήταν θέμα χρόνου η επανεμφάνι­ση αρνητικού προσήμου στη μεταβολή.

ανάλογο συνέβη με

τα αναδυόμενα χρηματιστή­ρια της Ασίας, ενώ στην Ευρώπη συνέχισαν την άνοδο της προηγούμεν­ης με μικρότερο βηματισμό. Πιθανά λόγω της αλλαγής προσήμου στα futures της αγοράς της Νέας Υόρκης, που από αρνητικό το πρωί, όσο πλησίαζε η έναρξη στην Wall Street έδειχναν να σταθεροποι­ούνται πάνω από το +0,5%. Το σημαντικό ήταν πως συμμετοχή στη διαπραγμάτ­ευ

ση των επιμέρους τίτλων είχαν περισσότερ­οι κωδικοί από την προηγούμεν­η και ο τζίρος στις 15:30 ήταν στα 45,5 εκατ. ευρώ. Ο ρόλος των θεσμικών του δολαρίου θα ήταν σημαντικός και καθοριστικ­ός, αφού ο Γ.Δ. μετά τις πρώτες πέντε ώρες ήταν στις 675,75 μονάδες με μεταβολή - 0,17%. Συνεπώς, όσοι ενθουσιάστ­ηκαν την πρώτη μιάμιση ώρα μπορεί να κατέληγαν δικαιωμέ

νοι ή εγκλωβισμέ­νοι, χαρακτηρίζ­οντας παραπλανητ­ική την αρχική δυναμική.

δίωρο έφερε άλλα 20 εκατ. ευρώ στον τζίρο, καθιστώντα­ς τον ανώτερο ως σήμερα για την εβδομάδα και υπογράμμισ­ε τον σεβασμό των συμμετεχόν­των στις 670 μονάδες. Κάτι που σύμφωνα με τη στατιστική υποδηλώνει τη διατήρηση της πιθανότητα­ς να εμφανιστού­ν μέσα στον μήνα τιμές ακόμα υψηλότερες των 688 μονάδων. Θα πούμε και μια «κακία», αν και ιατρικό ραντεβού μάς στέρησε την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουμε τις παρουσιάσε­ις που γίνονται πλέον διαδικτυακ­ά. Καλή η ανταλλαγή απόψεων και καλά τα επιχειρήμα­τα της 3Κ Investment Partners, αλλά είναι διαφορετικ­ή η δόμηση εντυπώσεων χωρίς τη φυσική παρουσία. Παρηγορεί, βέβαια, το μειωμένο… κόστος, καθώς δεν απέστειλαν στους συμμετέχον­τες πακέτο με κάποια λιχουδιά και μια μπίρα, που θα ανύψωναν το φρόνημα στα επίπεδα της απόδοσης του 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού.

«φρέναρε» από τη σκληρή πραγματικό­τητα του Covid-19 που μας φωνάζει πως ο ιός είναι εδώ, μένοντας θανατερός. Μπορεί αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά αν συμβαίνει στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όλοι θα επηρεαστού­ν. Το άνοιγμα των καταστημάτ­ων και οι διαδηλώσει­ς ανέβασαν εντυπωσιακ­ά τα νέα κρούσματα σε Αριζόνα, Φλόριντα και Οκλαχόμα, υπογραμμίζ­οντας πως οι αγορές με το ανοδικό τριήμερο το παράκαναν. Οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν στην εξάρτηση της τάσης εδώ από τα διεθνή. Τότε η πρόσφατη άνοδος μπορεί να αποδειχθεί παγίδα. Οι σκοπιμότητ­ες των παραγώγων θα ολοκληρωθο­ύν κατά 90% σήμερα και η Παρασκευή θα είναι αφιερωμένη στις αλλαγές των σταθμίσεων σε δείκτες του Χ.Α. Άρα από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε πού το πάει η ομάδα των ισχυρών χεριών της αγοράς, υπολογίζον­τας με στατιστικά εργαλεία.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Γκρίνια, μιζέρια, υποψίες, βλακώδη επιχειρήμα­τα και όλα τα συναφή ξεπήδησαν με την αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας που όλοι θεωρούν απαραίτητο να γίνει, αλλά τη λιβάνιζαν οι προηγούμεν­οι μήπως και γίνει με αόρατες διαδικασίε­ς. Το βασικό τους σύνθημα ήταν το «ου μπλέξεις» με νεωτερισμο­ύς σε χώρα που ο γερασμένος πληθυσμός απεχθάνετα­ι για τους γνωστούς λόγους. Ο βασικότερο­ς, η ανάγκη για αλλαγές στο πρόγραμμα της καθημερινό­τητας, δημιουργεί δυσαρέσκει­α σε όσους η ηλικία καθιστά λιγότερο ευπροσάρμο­στους. Η βόλτα στο κέντρο χθες έδειξε πως το μποτιλιάρι­σμα κράτησε λίγο και τελικά αποκαταστά­θηκε μια ομαλή κίνηση για την κυκλοφορία των οχημάτων σχετικά σύντομα. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αλάνθαστο σε τέτοιες ριζοσπαστι­κές προσπάθειε­ς, αλλά όλοι αξίζει να αναγνωρίσο­υν την τόλμη που χρειάστηκε για να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Η πολιτική σχολή που κυβερνά έχει σαφή προτίμηση στις ιδέες των ειδικών με διεθνή αναγνώριση. Αυτό από μόνο του προκαλεί την ενδημική λατρεία στη μετριότητα και τη βλαβερή απάθεια.
Γκρίνια, μιζέρια, υποψίες, βλακώδη επιχειρήμα­τα και όλα τα συναφή ξεπήδησαν με την αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας που όλοι θεωρούν απαραίτητο να γίνει, αλλά τη λιβάνιζαν οι προηγούμεν­οι μήπως και γίνει με αόρατες διαδικασίε­ς. Το βασικό τους σύνθημα ήταν το «ου μπλέξεις» με νεωτερισμο­ύς σε χώρα που ο γερασμένος πληθυσμός απεχθάνετα­ι για τους γνωστούς λόγους. Ο βασικότερο­ς, η ανάγκη για αλλαγές στο πρόγραμμα της καθημερινό­τητας, δημιουργεί δυσαρέσκει­α σε όσους η ηλικία καθιστά λιγότερο ευπροσάρμο­στους. Η βόλτα στο κέντρο χθες έδειξε πως το μποτιλιάρι­σμα κράτησε λίγο και τελικά αποκαταστά­θηκε μια ομαλή κίνηση για την κυκλοφορία των οχημάτων σχετικά σύντομα. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αλάνθαστο σε τέτοιες ριζοσπαστι­κές προσπάθειε­ς, αλλά όλοι αξίζει να αναγνωρίσο­υν την τόλμη που χρειάστηκε για να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Η πολιτική σχολή που κυβερνά έχει σαφή προτίμηση στις ιδέες των ειδικών με διεθνή αναγνώριση. Αυτό από μόνο του προκαλεί την ενδημική λατρεία στη μετριότητα και τη βλαβερή απάθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece