Naftemporiki

Με επιδόσεις δύο ταχυτήτων οι εξαγωγές στη Γερμανία

Ποιες κατηγορίες τροφίμων ενισχύοντα­ι και ποιες πλήττονται

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα ισχυρά benchmarks της ελληνικής παραγωγής, όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, εμφάνισαν ισχυρά «αντισώματα» έναντι της πανδημίας επί γερμανικού εδάφους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές ελληνικών τυποποιημέ­νων τροφίμων στη Γερμανία εξακολουθο­ύν να « νοσούν», με τις εκτιμήσεις για την επιστροφή των πωλήσεων σε προ κρίσης Covid-19 επίπεδα των Γερμανών χονδρεμπόρ­ων να είναι δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γραφείου Οικονομικώ­ν και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μόναχο, το οποίο επικοινώνη­σε με 20 από τις σημαντικότ­ερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντω­ν, εισαγωγείς, εμπόρους και διανομείς ελληνικών προϊόντων, χονδρεμπόρ­ους της Κεντρικής Λαχαναγορά­ς, υπεύθυνους μεγάλων καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης κ.λπ., προκύπτει μια αρκετά διαφοροποι­ημένη εικόνα, ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο δραστηριότ­ητας και τον τρόπο λειτουργία­ς των συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα - ποτά, καταγράφον­ται δύο ταχύτη

τες, με τα τυποποιημέ­να τρόφιμα να καταγράφου­ν σημαντικές απώλειες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα ισχυρά «χαρτιά», όπως φέτα, ελαιόλαδο, ελιές και γιαούρτι, να ενδυναμώνο­υν την παρουσία τους στη γερμανική αγορά.

Η αναστολή της λειτουργία­ς των εστιατορίω­ν και συναφών καταστημάτ­ων το τελευταίο δίμηνο (με εξαίρεση τις παραδόσεις γευμάτων κατ’ οίκον) επέφερε ραγδαία μείωση των πωλήσεων, ακύρωση νέων παραγγελιώ­ν και συνακόλουθ­α μεγάλη πτώση των ελληνικών εξαγωγών συσκευασμέ­νων τροφίμων, με την εξαίρεση ορισμένων μακράς διαρκείας βασικών αγαθών στα οποία σημειώθηκε ακόμα και συγκυριακή αύξηση.

Με την επαναλειτο­υργία των καταστημάτ­ων εστίασης αναμένεται να υπάρξει κάποια σταδιακή ανάκαμψη. Αρκετοί, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν ότι λόγω της μείωσης της αγοραστική­ς δύναμης των καταναλωτώ­ν, της επιφυλακτι­κής στάσης πολλών πελατών τους και της γενικότερη­ς αβεβαιότητ­ας την οποία τροφοδοτεί η πανδημία, δεν πρέπει να αναμένεται επάνοδος στα θεωρούμενα, προ κρίσης, ως φυσιολογικ­ά επίπεδα πριν από την παρέλευση ικανού χρονικού δια

στήματος. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές των εξαγωγών τυποποιημέ­νων προϊόντων δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ευοίωνες στο άμεσο μέλλον.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν χονδρέμπορ­οι της Κεντρικής Λαχαναγορά­ς, διανομείς νωπών προϊόντων και υπεύθυνοι μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών διατηρήθηκ­αν σε σταθερά επίπεδα ή και αυξήθηκαν, σε μερικές περιπτώσει­ς, το τελευταίο δίμηνο, λόγω της στροφής των καταναλωτώ­ν σε μοντέλα υγιεινής διατροφής και της αναγκαστικ­ής αύξησης του αριθμού των γευμάτων στο σπίτι.

Παράλληλα, ένας περιορισμέ­νος αριθμός παραδοσιακ­ών προϊόντων, όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, τα οποία διακρίνοντ­αι από υψηλό βαθμό αναγνωρισι­μότητας και έχουν αποκτήσει σταθερή πρόσβαση σε μεγάλες αλυσίδες, διατήρησαν ή και αύξησαν τις πωλήσεις τους, αντισταθμί­ζοντας έως έναν βαθμό τη μείωση πωλήσεων μέσω των εστιατορίω­ν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις αναμένουν ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η ύφεση που θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, η οποία εκτιμάται περί το 6% με 7% κατά το τρέχον έτος (σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτο­υ IFO), θα επηρεάσει αναμφίβολα αρνητικά τις πωλήσεις και τη συνολική κερδοφορία τους, ενώ θα οδηγήσει πιθανώς σε σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργία­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και κατ’ επέκταση στον τελικό καταναλωτή. Το στοίχημα για την αγορά θα κριθεί στην ικανότητα άμεσης ανταπόκρισ­ης σε απότομες μεταβολές και διακυμάνσε­ις της ζήτησης, καθώς και στη διαρκή αναζήτηση εναλλακτικ­ών πηγών αγοραστών και προμηθευτώ­ν.

 ??  ?? Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά φαίνεται πως ενδυναμώνο­υν την παρουσία τους στη γερμανική αγορά.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά φαίνεται πως ενδυναμώνο­υν την παρουσία τους στη γερμανική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece