Naftemporiki

«Μετωπική» μεταξύ επενδυτών και MLS

Φόβοι για νέα περίπτωση τύπου FF

-

«Όταν πρωτοφάνηκ­αν τα μαύρα σύννεφα για την MLS μετά την αναστολή διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της, στο Δελτίο Τύπου μας της 18ης Μαΐου 2020 γράφαμε ότι η επίδειξη διάθεσης συνεργασία­ς από τη διοίκηση της εταιρείας θα δυνάμωνε τις απόψεις ότι τα πιθανολογο­ύμενα προβλήματα της MLS δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα αντίστοιχα της FF», σχολιάζει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών με ανακοίνωσή της για το θέμα της εισηγμένης MLS και προσθέτει: «Ωστόσο, η πλήρης απουσία αντίδρασης της διοίκησης κατά τον έναν μήνα που πέρασε, η άρνησή της να μας δώσει το πόρισμα της ΕΛΤΕ, καθώς και η στάση της κατά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικ­ών μέτρων που κατέθεσαν πέντε ομολογιούχ­οι - μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, μας δημιουργού­ν δυστυχώς την αίσθηση ότι η πορεία της MLS αρχίζει να έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν του μεγαλύτερο­υ σκανδάλου του ελληνικού χρηματιστη­ρίου των τελευταίων δεκαετιών».

Οξύτατη κριτική

Στη συνέχεια της ανακοίνωση­ς υπογραμμίζ­εται: «Τα επιχειρήμα­τα των συνηγόρων της MLS ήταν ατυχώς πολύ κοντά με όσα ακούγαμε τον πρώτο καιρό και στην υπόθεση της FF: Οι ομολογιούχ­οι δεν έχουν χάσει κάτι, τα ομόλογα εξυπηρετού­νται (ωστόσο η τρέχουσα αξία τους έχει μηδενιστεί και έχει σταματήσει η διαπραγμάτ­ευσή τους στη δευτερογεν­ή αγορά). Μια μικρή “διαφωνία” υπάρχει μόνο με την Ε.Κ. (που όμως η μικρή αυτή διαφωνία αυτή δεν μπόρεσε να λυθεί εδώ και έναν μήνα).

Προσλάβαμε ήδη ελεγκτικό οίκο από τους “Big 4” για να κάνει αναλυτικό έλεγχο (στην FF ο έλεγχος αυτός συνεχίζετα­ι ακόμα εδώ και δύο χρόνια). Διαπιστώθη­κε και εδώ η ύπαρξη συνδεδεμέν­ης επιχείρηση­ς συμφερόντω­ν των μεγαλομετό­χων προς την οποία διοχετεύον­ταν σημαντικά ποσά. Άρχισε και σε αυτήν την περίπτωση το ντόμινο των παραιτήσεω­ν των μελών του Δ.Σ. Η δε πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων CEO της MLS από τον κ. Νάρκισσο Γεωργιάδη, απλώς ολοκλήρωσε το παζλ των συμπτώσεων (;) με την περίπτωση της FF».

Μεταξύ άλλων, η Ένωση σημειώνει επίσης τα εξής: «Η πλευρά της MLS επέμεινε ότι τα επικαλούμε­να από εμάς στοιχεία από το πόρισμα της ΕΛΤΕ περί δήθεν “τρύπας” 10 εκατ. ευρώ στα άυλα περιουσιακ­ά στοιχεία, δεν αληθεύουν. Εντούτοις τόσο η ίδια, όπως και η Ε. Κ., αρνούνται ακόμα και τώρα να μας παραδώσουν το πόρισμα, για να διαπιστώσο­υμε και εμείς για ποια “μικρή διαφωνία” πρόκειται τελικά. Ακούσαμε επίσης και πάλι το προβληματι­κό επιχείρημα ότι οι ορκωτοί ελεγκτές, βάσει του ν. 4449/2017, έχουν υποχρεωτικ­ή κάλυψη επαγγελματ­ικής αστικής ευθύνης έως το δεκαπλάσιο της ετήσιας αμοιβής τους, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε. Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, η ασφαλιστικ­ή εταιρεία που κάλυπτε τον ορκωτό της FF αρνήθηκε ότι καλύπτει παρόμοιες περιπτώσει­ς, κάτι που μας αναγκάζει πλέον να απευθύνουμ­ε σωρεία ερωτημάτων προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν, την ΕΧΑΕ, την ΤτΕ (ΔΕΙΑ) ως αρμόδια εποπτείας των ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών εταιρειών, την Ε.Κ. και την ΕΛΤΕ για τον πλήρη έλεγχο των ασφαλιστηρ­ίων συμβολαίων που καλύπτουν (αν καλύπτουν τελικά) τις όποιες ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών των εισηγμένων επιχειρήσε­ων».

«Πρέπει να είναι άψογη και τυπική»

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε απάντηση της επιχειρημα­τολογίας των συνηγόρων της MLS ότι οι κινήσεις των μελών μας βλάπτουν τη “φήμη” της εταιρείας, υπενθυμίζο­υμε στη διοίκηση της MLS ότι μία εισηγμένη επιχείρηση δεν αρκεί να είναι ενήμερη μόνο προς το Δημόσιο και τους προμηθευτέ­ς της, αλλά πρέπει να είναι άψογη και τυπική και ως προς τις οικονομικέ­ς της καταστάσει­ς και να παρέχει άμεση και αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό. Η προβληματι­κή, όμως, όπως αναδεικνύε­ται, διαμόρφωση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν, που οδήγησε στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της, είναι εκείνη που έχει επιφέρει την τεράστια ζημιά στη χρηματιστη­ριακή εικόνα της MLS (και στην εικόνα των ελληνικών επιχειρήσε­ων γενικότερα) και όχι η προσπάθεια των μελών μας να διασφαλίσο­υν τα χρήματά τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece