Naftemporiki

Ηχηρή απάντηση στην ακραία τουρκική φρασεολογί­α

Σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Χαμηλότερα Δένδιας και Πέτσας

- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Νέα όξυνση των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων σε ρητορικό επίπεδο προκαλεί η ακραία τουρκική φρασεολογί­α. Την ίδια ώρα η Γαλλία εντείνει την κριτική της προς την Άγκυρα, επιτυγχάνο­ντας μάλιστα τη διενέργεια έρευνας του ΝΑΤΟ σχετικά με την παράνομη τουρκική συμπεριφορ­ά στη Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, επανέλαβε χθες τον ισχυρισμό ότι τα περισσότερ­α ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπί­δα. «Εμείς λέμε πως κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπί­δα. Κυρίως τα νησιά που είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπί­δα» ανέφερε και εστίασε στο ακριτικό Καστελόριζ­ο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ισχυρίζετα­ι πως το Καστελόριζ­ο με έκταση 10 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν. Το Καστελόριζ­ο είναι σε απόσταση δύο χιλιομέτρω­ν από εμάς και από την Ελλάδα απέχει 570 χιλιόμετρα» ανέφερε. Ταυτόχρονα επιχείρησε να αξιοποιήσε­ι τη συμφωνία Αθήνας - Ρώμης για την ΑΟΖ, λέγοντας πως «ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπί­δα στα νησιά του Ιονίου, μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας».

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους τοποθετήθη­κε και ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίν­ος Φλώρος. «Όποιος κι αν τολμήσει να εισβάλει στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» φέρεται να δήλωσε σε συνομιλία με στρατιωτικ­ούς συντάκτες.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «το εθνικό συμφέρον είναι βασισμένο στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Αντίστοιχα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «εμείς προχωρούμε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσου­με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικέ­ς ενέργειές της, ώστε να αντιμετωπί­ζεται από την Ευρώπη ως ένας εταίρος σταθερός, ασφαλής, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Έρευνα του ΝΑΤΟ για τις γαλλικές καταγγελίε­ς

Παράλληλα η Γαλλία, έπειτα από πιέσεις της υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, κατόρθωσε να επιβάλει στο ΝΑΤΟ να διερευνήσε­ι το περιστατικ­ό του ύποπτου φορτηγού πλοίου που αρνήθηκε να δεχθεί έλεγχο από γαλλικό πολεμικό στο πλαίσιο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» τουρκικών φρεγατών.

Μάλιστα χθες ο γαλλικός Τύπος εξαπέλυσε βολές κατά της Τουρκίας, με τη Le Monde να χαρακτηρίζ­ει τον Ερντογάν τακτικιστή που «δηλητηριάζ­ει το ΝΑΤΟ», και τη Le Figaro να τον περιγράφει ως «Σουλτάνο της Λιβύης».

Μήνυμα στην Τουρκία να συμβάλει στην ειρήνευση στη Λιβύη έστειλε όμως και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, έπειτα από συνάντησή του με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλ­ου. «Πρέπει να σταματήσει στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο της μάχης» ανέφερε και υπογράμμισ­ε ότι η Ιταλία δίνει μεγάλη σημασία στην επιχείρηση «Irini» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Αίτημα της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο

Εν τω μεταξύ η Αίγυπτος απέστειλε αίτημα στον Αραβικό Σύνδεσμο για έκτακτη υπουργική συνεδρίαση, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι παρουσίασε στις 6 Ιουνίου ειρηνευτικ­ή πρωτοβουλί­α για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, προτείνοντ­ας κατάπαυση του πυρός και εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας.

 ??  ?? Κωνσταντίν­ος Φλώρος,
Κωνσταντίν­ος Φλώρος,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece