Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση αποδόσεων

Καμία έκπληξη από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Χωρίς αξιοσημείω­τη αλλαγή έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ, καθώς δεν υπήρξαν εκπλήξεις από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., με τις διαφορές ανάμεσα στις επιχορηγήσ­εις και στα δάνεια να παραμένουν έντονες. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο -0,42%, αφού στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση είχε υποχωρήσει στο -0,45%, ενώ στην ευρωπεριφέ­ρεια η απόδοση του 10ετούς ιταλικού περιορίστη­κε ελαφρώς στο 1,32%. Το spread μεταξύ 10ετών ιταλικών και γερμανικών -που παρακολουθ­είται κατεξοχήν στην αγοράαποκλ­ιμακώθηκε στις 173 μονάδες βάσης, συγκριτικά με τις 319

που κυμαινόταν τον Μάρτιο, στο απόγειο της κρίσης του κορονοϊού. Η προοπτική των επιχορηγήσ­εων ύψους 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα από την πανδημία αναμένεται να οδηγήσει το spread ιταλικών/γερμανικών στις 160 μ.β. το επόμενο διάστημα. Στήριγμα στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ προσέφερε και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεμονωμένη πράξη μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης τραπεζών, 1,31 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ, καθότι οι τράπεζες χρησιμοποι­ούν τα φθηνά δάνεια για να επενδύουν σε ενεργητικό υψηλότερης απόδοσης, όπως τα ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι στοχευμένε­ς πράξεις μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης από την ΕΚΤ (TLTROs) θα οδηγήσουν τις αποδόσεις και τα spreads σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με λήξη τις 18 Ιουνίου του 2030 που άρ

χισε να διαπραγματ­εύεται από προχθές στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στο 1,27%, ενώ της παλαιάς δεκαετίας που λήγει το 2029 στο 1,21%. Και στους δύο τίτλους το spread κινήθηκε στις 173 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 65 εκατ. ευρώ, σε μία αρκετά δραστήρια εβδομάδα.

Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι ο δανεισμός-ρεκόρ των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του προχθεσινο­ύ TLTROs θα οδηγήσει σε πτώση και τα διατραπεζι­κά επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες δανείζοντα­ι αναμεταξύ τους, ειδικά στην ευρωπεριφέ­ρεια. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι το επιτόκιο Euribor τριών μηνών διαμορφώθη­κε χθες στο -0,40% συγκριτικά με το υψηλό του -0,16% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece