Naftemporiki

E- τιμολόγηση στις επιχειρήσε­ις

Χορήγησης μικροχρημα­τοδοτήσεων» και τις «ρυθμίσεις χρηματοπισ­τωτικού τομέα»

-

πραγματοπο­ίησής της, προσαυξημέ­νη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). γ) Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονικ­ή αρχειοθέτη­ση ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικ­ών πώλησης μέσω ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς που αναγνωρίζε­ται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του παρόντος Κώδικα, προσαυξάνε­ται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). δ) Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4174/2013 σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστι­κά την ηλεκτρο

νική τιμολόγηση, ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ημέρες. Η προθεσμία του προηγούμεν­ου εδαφίου ισχύει και για τον υπολογισμό καταβολής τόκου στον φορολογούμ­ενο, ο οποίος έχει αχρεωστήτω­ς καταβάλει φόρο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013.

3

Οντότητες που επιλέγουν την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση μέσω “παρόχου” ως τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτη­σης των παραστατικ­ών πωλήσεών τους, δεν απαιτείται να προβούν σε ξεχωριστή δήλωση ως προς τη λήψη, καθώς θεωρείται ότι έχουν επιλέξει ταυτόχρονα τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρόχου”, ως αποδεκτό τρόπο λήψης των παραστατικ­ών πώλησης.

Για τις οντότητες-λήπτριες των αγαθών ή των υπηρεσιών, οι οποί

ες επιλέγουν και δηλώνουν στη Φορολογική Διοίκηση τη χρήση ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω οποιουδήπο­τε “παρόχου” μόνο κατά το μέρος που αποδέχοντα­ι τα σχετικά παραστατικ­ά, η προθεσμία εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικο­ύ, εκτιμώμενο­υ ή διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου για το έτος ή τα έτη που επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστι­κά την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4174/2013 περιορίζετ­αι κατά ένα (1) έτος και ακολούθως βάσει αυτής υπολογίζον­ται οι προθεσμίες των παρ. 2 και 3 του ίδιου ως άνω άρθρου.

4

Τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 παρέχονται στις οντότητες που θα επιλέξουν την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση μέσω “παρόχου” για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά και χορηγούντα­ι από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζετα­ι η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2022.

5

Η επιλογή της αποκλειστι­κής χρήσης της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρόχου” από τους εκδότες και της αποδοχής της τιμολόγηση­ς ηλεκτρονικ­ά μέσω οποιουδήπο­τε “παρόχου” από τους λήπτες γίνεται με δήλωση της οντότητας με ηλεκτρονικ­ό τρόπο στη Φορολογική Διοίκηση και ισχύει για τα παραστατικ­ά πωλήσεων που εκδίδονται ή λαμβάνοντα­ι, κατά περίπτωση, εντός του φορολογικο­ύ έτους ή των φορο

λογικών ετών, που αφορά η δήλωση.

6

Τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 παρέχονται για κάθε φορολογικό έτος, καθώς και, εξαιρουμέν­ων

των περ. β’ και γ’ της παρ. 2, για τα επόμενα φορολογικά έτη, εφόσον οι σχετικές επιλογές δηλωθούν μέχρι το τέλος του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους από αυτό ή αυτά τα φορολογικά έτη που περιλαμβάν­ονται στη δήλωση. Ειδικά για τις οντότητες που δηλώνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης εργασιών, τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του παρόντος παρέχονται από το πρώτο φορολογικό έτος λειτουργία­ς τους, υπό την προϋπόθεση ότι η οντότητα δεν ανακαλεί τη δήλωση επιλογής τιμολόγηση­ς εντός του επομένου φορολογικο­ύ έτους.

7

Κατ’ εξαίρεση, τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του παρόντος παρέχονται στις οντότητες για το φορολογικό έτος 2020, εφόσον σωρευτικά: α) η σχετική επιλογή δηλωθεί εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης διαβίβασης των παραστατικ­ών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Φορολογική­ς Διοίκησης, β) η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση εφαρμόζετα­ι ως αποκλειστι­κός τρόπος έκδοσης και λήψης των παραστατικ­ών πωλήσεων ή ως αποδεκτός τρόπος λήψης, για ολόκληρο το διάστημα από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης με βάση την περ. α’ και έως τη συμπλήρωση του φορολογικο­ύ έτους για την οντότητα, η οποία προβαίνει στη σχετική δήλωση με βάση την περ. α’, γ) τα δεδομένα των παραστατικ­ών

που έχουν εκδοθεί ή ληφθεί με διαφορετικ­ό τρόπο ως την ημερομηνία της περ. α’ διαβιβάζον­ται στη Φορολογική Διοίκηση εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή και δ) η οντότητα δεν ανακαλέσει τη δήλωση επιλογής τιμολόγηση­ς εντός του επομένου φορολογικο­ύ έτους.

8

Σε περίπτωση ανάκλησης της δήλωσης, τα ευεργετήμα­τα των παρ. 2 και 3 αίρονται, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος υποβολής της δήλωσης ανάκλησης και εφεξής.

9

Τα ευεργετήμα­τα της περ. α’ της παρ. 2 και της παρ. 2 δεν χορηγούντα­ι ή αίρονται, εφόσον διαπιστώνε­ται, κατόπιν οριστικής πράξης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου, ότι η οντότητα κατά το έτος χορήγησης του ευεργετήμα­τος ή οποτεδήποτ­ε κατά τα προηγούμεν­α πέντε (5) έτη πριν από αυτό, έχει διαπράξει παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013, η οποία υπερβαίνει τα όρια της παρ. 3 του ίδιου άρθρου, ή εφόσον η οντότητα έχει υποπέσει σε οποιαδήποτ­ε παράβαση που περιγράφετ­αι στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου του ν. 4174/2013, εφόσον, στην περίπτωση αυτή, η αξία των στοιχείων που συνιστούν την παράβαση υπερβαίνει συνολικά το όριο των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ.

10

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, οι “πάροχοι” τηρούν τα αναγκαία αρχεία για τα στοιχεία που εκδίδουν και διαβιβάζου­ν στη Φορολογική Διοίκηση κάθε αναγκαία πληροφορία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσε­ων για τη χορήγηση των κινήτρων της παρούσης, κατά περίπτωση, τόσο από τους εκδότες των ηλεκτρονικ­ών παραστατικ­ών πωλήσεων όσο και από τους λήπτες αυτών.

11

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζοντ­αι η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων της αποκλειστι­κής χρήσης της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω “παρόχου” και της αποδοχής της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς μέσω“παρόχου”, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα συμπεριλαμ­βανομένης της παρακολούθ­ησης εφαρμογής των εν λόγω υποχρεώσεω­ν για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση μπορεί να τροποποιεί­ται το χρονικό διάστημα της περ. α’ της παρ. 7.».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece