Naftemporiki

Νέο εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα για δάνεια προς μμε

Κεφάλαια 100 εκατ. με ποσοστό εγγύησης 80% και στόχο τη μόχλευση 465 εκατ. ευρώ

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Στη σύσταση ενός ακόμη εγγυοδοτικ­ού προγράμματ­ος, μέσω του οποίου θα παρέχονται δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού και κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, προχωρούν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς που θα διαχειρίζε­ται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του καλοκαιρού. Με αρχική «προίκα» 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το συγκεκριμέ­νο ταμείο φιλοδοξεί σε πρώτη φάση να μοιράσει, μέσω των ελληνικών τραπεζών που θα συμβληθούν μαζί του, δάνεια συνολικού ύψους 465 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της εγγύησης να ανέρχεται στο 80% του δανείου.

Συγκεκριμέ­να, τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες που θα «τρέξουν» το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο, ενώ πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να αυξήσει το ποσό των εγγυήσεων στην περίπτωση που υπάρξει ζήτηση. Κάτι που, όπως δείχνει ο αριθμός των αιτήσεων που δέχτηκαν το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ με την επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια και το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Covid-19, όπου το ύψος της εγγύησης ανέρχεται επίσης στο 80%, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΤαΕ, τα 100 εκατ. ευρώ εγγυήσεων θα μοχλεύσουν 465 εκατ. ευρώ δανείων από τις τράπεζες που θα συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα. Η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες έχει ήδη αποσταλεί και οι σχετικές απαντήσεις θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθ­εί στο ΕΤαΕ έως τις 20 Ιουλίου, ώστε στα τέλη Αυγούστου να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει το ΕΤαΕ, η εγγύηση προς τις τράπεζες θα καλύπτει το 80% των ζημιών κάθε δανείου και μέχρι του ανώτατου ορίου 25% των ζημιών σε επίπεδο εγγυημένου χαρτοφυλακ­ίου.

Με τραπεζικά κριτήρια οι χορηγήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμέ­νο Ταμείο έχει σχεδιαστεί πριν από την πανδημία του κορονοϊού και για τον λόγο αυτόν δεν περιέχει ρήτρες που να συνδέονται με πληττόμενο­υς κλάδους ή την υποχρεωτικ­ή διατήρηση των θέσεων εργασίας για συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο. Συνεπώς τα δάνεια θα χορηγηθούν με τραπεζικά κριτήρια.

Το νέο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς παρέχει κάλυψη πιστωτικού κινδύνου μέσω εγγυήσεων (και / ή αντεγγυήσε­ων) με ανώτατο όριο, προς τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς, για χαρτοφυλάκ­ια νέων δανείων ή χρηματοδοτ­ικών μισθώσεων σε όλους τους επιχειρημα­τικούς τομείς στην Ελλάδα.

Οι πόροι του Ταμείου συγ

Ικανοποίησ­η από τον ΕΣΑ

Την ικανοποίησ­η του εμπορικού κόσμου για τη θετική ανταπόκρισ­η που έτυχαν οι παρατηρήσε­ις που κατατέθηκα­ν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρημα­τοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπισ­τωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» εκφράζει με επιστολή στον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Γιώργο Ζαββό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασία­ς», τονίζεται από τον ΕΣΑ, «θα βοηθήσει τις αποκλεισμέ­νες από το τραπεζικό σύστημα μικρές επιχειρήσε­ις, καθώς και τις νέες επιχειρήσε­ις, που επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ευελπιστού­με ότι o νέος θεσμός θα αποδειχθεί λειτουργικ­ός και τα επιτόκια που τελικά θα ισχύσουν να μην είναι απαγορευτι­κά».

χρηματοδοτ­ούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο και προέρχοντα­ι από το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 20142020.

Το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς θα δανείζει μόνο μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, όπως αυτές ορίζονται με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, οι τράπεζες που θα επιλεγούν θα παράσχουν δάνεια σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις όλων των κλάδων της οικονομίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του Κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) E.E. 1407/2013.

Διευκρινίζ­εται ότι η τήρηση των όρων του Κανονισμού ήσσονος σημασίας διαμορφώνε­ι και το ύψος του δανείου. Με δεδομένο ότι ο κανονισμός ορίζει πως μία επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει πάνω από 200.000 ευρώ κρατικών ενισχύσεων στο διάστημα μιας τριετίας, για το μέγιστο ύψος του δανείου μιας μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς θα λαμβάνοντα­ι υπόψη τα εξής κριτήρια: α) Το ύψος σώρευσης κρατικών ενισχύσεων (σ.σ.: αν υπάρχουν) έως τη στιγμή υποβολής της αίτησης. β) Το ύψος της εγγύησης, που για τα δάνεια αυτά ανέρχεται στο 80%. γ) Η διάρκεια αποπληρωμή­ς του δανείου.

Επισημαίνε­ται ότι για το συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο δεν ισχύει το «Προσωρινό Πλαίσιο» της Κομισιόν για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων, βάσει του οποίου οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας μπορούν να ανέλθουν στις 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσε­ις που έχουν δανειοδοτη­θεί από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Covid-19, λόγω των αυξημένων ορίων κρατικών ενισχύσεων που μπορούν να κάνουν χρήση, δεν είναι εύκολο να υπαχθούν και στο εν λόγω Ταμείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece