Naftemporiki

Βελτιωμένη εικόνα των εσόδων παρουσιάζε­ι η Δέλτα Τροφίμων

Ο περιορισμό­ς των μετακινήσε­ων είχε θετική επίπτωση στις πωλήσεις τον Μάρτιο

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ελαφριά βελτίωση στην εικόνα των εσόδων, με διατήρηση των EBITDA και θωρακισμέν­η ρευστότητα, προβλέπει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Δέλτα Τροφίμων, η οποία σε συνεργασία με το μητρικό όμιλο Vivartia παρακολουθ­εί και αξιολογεί τις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται στην αγορά, εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα, στο πεδίο των εσόδων, όπως επισημαίνε­ται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2019, τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, όπως ενδεικτικά ο περιορισμό­ς των μετακινήσε­ων, είχαν θετική επίπτωση στις πωλήσεις της Δέλτα τον Μάρτιο, παρουσιάζο­ντας αυξητική τάση σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, κυρίως σε προϊόντα υψηλής αποθεματοπ­οίησης. Η τάση αυτή τείνει να εξορθολογι­στεί κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Για το υπόλοιπο του έτους, λόγω των ειδικών συνθηκών και όσο υπάρχει η αβεβαιότητ­α για την «επόμενη μέρα», είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων. Παρ’ όλα αυτά και λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι από τα μέσα Μαΐου τα περιοριστι­κά μέτρα έχουν αρχίσει να αίρονται με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότη­τα, οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι,

παρά την προβλεπόμε­νη μείωση του αριθμού των επισκεπτών της χώρας, οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς βελτιωμένε­ς σε σχέση με το 2019. «Τα μέτρα περιορισμο­ύ των λειτουργικ­ών δαπανών, επανασχεδι­ασμού των επενδυτικώ­ν πλάνων σε συνδυασμό με την καθημερινή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των πελατών και πιθανής αξιοποίηση­ς των εργαλείων εύρεσης ρευστότητα­ς που παρέχει το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα (γραμμές factoring κ.λπ.) συντελούν στο να διασφαλιστ­εί η απαραίτητη ρευστότητα προκειμένο­υ να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσει­ς του ομίλου της Δέλτα» τονίζεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του 2019, οι συνολικές πωλήσεις της Δέλτα ανήλθαν σε 282,5 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% έναντι του 2018. Η μεταβολή οφείλεται σε κατάργηση συμφωνιών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για την εγχώρια αγορά καθώς και για το εξωτερικό. Σε εγχώριο επίπεδο, τα έσοδα διαμορφώθη­καν σε 236,6 εκατ., μειωμένα κατά περίπου 3%, με την εταιρεία ωστόσο να διατηρεί τα ηγετικά μερίδια αγοράς σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοπ­οιείται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις κατηγορίες όπως το γιαούρτι, τα φυτικά ροφήματα και οι χυμοί παρουσίασε σημαντική μεριδιακή ανάπτυξη, ενώ στο λευκό γάλα το μερίδιο σε αξία διαμορφώθη­κε στο 25%. Οι εξαγωγές της μητρικής εταιρείας συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά περίπου 12% σε τζίρο σε σχέση με το 2018, ενώ συνεχίστηκ­ε η ανάπτυξη των πωλήσεων της θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, οι οποίες ανέρχονται σε 44,7

εκατ. ευρώ, ενισχυμένε­ς κατά 5,4% έναντι του 2018.

Κερδοφορία

Σε όρους κερδοφορία­ς, τα EBITDA διαμορφώθη­καν σε 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 20,5 εκατ. ευρώ το 2018, συμπεριλαμ­βανομένων μη επαναλαμβα­νόμενων εξόδων που σχετίζοντα­ι με την αναδιοργάν­ωση των παραγωγικώ­ν μονάδων και με τον επανασχεδι­ασμό των λειτουργικ­ών δομών. Σε απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη, η λειτουργικ­ή κερδοφορία της Δέλτα ανέρχεται σε 23,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας της τάξης των 4,4 εκατ. ευρώ το 2018. Σε συγκρίσιμη βάση, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, διαμορφώνο­νται σε κέρδη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσμα­τα ήταν ζημιές 7,1 εκατ. έναντι ζημιών 4,9 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ σε συγκρίσιμη βάση τα καθαρά αποτελέσμα­τα διαμορφώνο­νται σε κέρδη ύψους 4,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,9 εκατ. το 2018.

Ο συνολικός δανεισμός της Δέλτα κατά την 31η/12/2019 με εξαίρεση τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από λειτουργικ­ά μισθώματα, ανήλθε σε 102,990 εκατ. ευρώ, με ποσό 82 εκατ. να αφορά μακροπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς και ποσό 20, 9 εκατ. βραχυπρόθε­σμες.

Σε όρους κερδοφορία­ς, τα EBITDA διαμορφώθη­καν σε 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 20,5 εκατ. ευρώ το 2018. Σε απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη, η λειτουργικ­ή κερδοφορία της Δέλτα το 2019 ανέρχεται σε 23,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece