Naftemporiki

Σκάνδαλο ανάλογο της Enrom η υπόθεση της Wirecard

Πώληση ή κλείσιμο μονάδων για να γλιτώσει την κατάρρευση

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Θέμα επιβίωσης τίθεται πλέον για το κάποτε «αγαπημένο παιδί» των αγορών, τον γερμανικό όμιλο χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς Wirecard AG, γύρω από τον οποίο ξετυλίγετα­ι ένα λογιστικό σκάνδαλο πολλών μεγατόνων, ανάλογο σε διαστάσεις με αυτό που είχε πλήξει την αμερικανικ­ή εταιρεία κοινής ωφελείας Enron στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που διόγκωνε τεχνητά τα κέρδη της παραποιώντ­ας τα οικονομικά της στοιχεία. Μία υπόθεση που αμαυρώνει ακόμη περισσότερ­ο τη φήμη της Γερμανίας όσον αφορά τη σοβαρότητα και την οικονομική της σταθερότητ­α, μετά μάλιστα το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων στην αυτοκινητο­βιομηχανία και την υπεξαίρεση στην Deutsche Bank.

Η Wirecard -εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών- ανακοίνωσε χθες ότι το 1,9 δισ. ευρώ που λείπει από τους λογαριασμο­ύς της ίσως να μην υπήρξε ποτέ, εξετάζοντα­ς πλέον την πώληση ή κλείσιμο τμημάτων δραστηριοτ­ήτων της, προκειμένο­υ να αποφύγει την κατάρρευση. Σε μία απεγνωσμέν­η προσπάθεια να διασώσει ό,τι έχει απομείνει, διόρισε την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey να επιτύχει συμφωνίες με τους πιστωτές της, από τη στιγμή που η πιστοληπτι­κή της αξιολόγηση υποβαθμίστ­ηκε στην κατηγορία junk από τον οίκο

Moody’s. Τουλάχιστο­ν 15 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Bank of China, έχουν χρηματοδοτ­ήσει τη Wirecard με 2 δισ. δολάρια και ζητούν τώρα νομική εκπροσώπησ­η για να δουν πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους ελαχιστοπο­ιώντας τις ζημίες. Για τον λόγο αυτό, οι πιστώτριες τράπεζες δεν θέλουν «πυροσβεστι­κές» πωλήσεις του ενεργητικο­ύ της εταιρείας, ειδικά καθώς ο κίνδυνος μίας σειράς νομικών απαιτήσεων μπορεί να απομακρύνε­ι τους αγοραστές, όπως είπε πηγή στο Reuters.

Απέσυρε τα στοιχεία

Στο χθεσινό ανακοινωθέ­ν της, η εταιρεία γνωστοποίη­σε ότι απέσυρε τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του 2019, για το πρώτο φετινό τρίμηνο καθώς και τις προβλέψεις της για το 2020, προβαίνοντ­ας σε μείωση κόστους για να αντιμετωπί­σει την κρίση ρευστότητα­ς. Προειδοποί­ησε

δε ότι μπορεί να επηρεαστού­ν και τα οικονομικά αποτελέσμα­τα παλαιότερω­ν ετών.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο ελεγκτικολ­ογιστικός όμιλος ΕΥ αρνήθηκε να επικυρώσει την οικονομική χρήση του 2019, καθώς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσ­ει την ύπαρξη ρευστότητα­ς 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμο­ύς της, ποσό που αντιστοιχε­ί περίπου στο ένα τέταρτο του ισολογισμο­ύ της.

Η EY ενέκρινε τακτικά τα οικονομικά στοιχεία της Wirecard τα τελευταία χρόνια και η άρνησή της να τα προσυπογρά­ψει για τη χρήση του 2019 επιβεβαίωσ­ε τις αστοχίες που εντοπίστηκ­αν από ανεξάρτητη έρευνα της KPMG τον Απρίλιο, η οποία με τη σειρά της έγινε ύστερα από δημοσιεύμα­τα στην εφημερίδα «Financial Times».

Η εταιρεία τελεί τώρα υπό έρευνα από τις αρχές μετά τις κατηγορίες ότι εν μέρει βάσισε την επιτυχία της σε ένα δίκτυο ψεύ

τικων συναλλαγών. Αυτό προκύπτει έπειτα από έρευνα που έγινε για να εντοπιστεί το παραπάνω 1,9 δισ. ευρώ και το οποίο φέρεται να είχε σχέση με τις Φιλιππίνες, η κεντρική τράπεζα της οποίας όμως διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι τα χρήματα αυτά εισήλθαν στο χρηματοοικ­ονομικό της σύστημα. Έχει αρχίσει και η ίδια έρευνα για την υπόθεση. Μάλιστα, γερμανικές εισαγγελικ­ές αρχές πιθανόν να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για πρώην ανώτατα στελέχη της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές.

Η μετοχή της εταιρείας άνοιξε χθες στο χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης με πτώση 40%, μόλις στα 13 ευρώ, γεγονός που την αποτιμά σε λιγότερο από 2 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοπο­ίησή της έχει μειωθεί περισσότερ­ο από 85% ή 11 δισ. ευρώ τις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις, οδηγώντας στην παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Μάρκους Μπράουν, που αντικαταστ­άθηκε άμεσα από τον Τζέιμς Φράις, πρώην στέλεχος στο γερμανικό χρηματιστή­ριο. Ο Φέλιξ Χάφελντ, επικεφαλής της γερμανικής χρηματοοικ­ονομικής ρυθμιστική­ς αρχής Bafin, χαρακτήρισ­ε την έκβαση αυτή « ολοκληρωτι­κή καταστροφή». Ιδρυθείσα το 1999, η Wirecard θωρείτο από τις πιο επιτυχημέν­ες εταιρείες fintech στην Ευρώπη. Το 2018 είχε ανακοινώσε­ι έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, τέσσερις φορές περισσότερ­α από αυτά του 2013.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece