Naftemporiki

Προς συμφιλίωση ΕΚΤ - Γερμανία

Εκατέρωθεν βήματα προσέγγιση­ς

-

Έτοιμη να συνεργαστε­ί με τα γερμανικά θεσμικά όργανα προκειμένο­υ να επιλυθεί η διαφωνία με το συνταγματι­κό δικαστήριο της Γερμανίας εμφανίζετα­ι η ΕΚΤ, ενώ τους τόνους κατέβασε και η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκανε χθες λόγο για επίλυση «χωρίς δράματα» ανάμεσα στην ΕΚΤ και στο γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το νομικό αδιέξοδο με το συνταγματι­κό δικαστήριο της Γερμανίας σχεδιάζει να δημοσιεύσε­ι πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασή­ς της, στην οποία συζήτησε κατά πόσο οι αγορές ομολόγων έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στην οικονομική και δημοσιονομ­ική πολιτική.

Υπενθυμίζε­ται ότι το συνταγματι­κό δικαστήριο της Καρλσρούης απεφάνθη ότι αξιωματούχ­οι του Βερολίνου και οι ανώτεροι δικαστές της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να ελέγξουν σωστά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, θέτοντας υπό αμφισβήτησ­η τη νομισματικ­ή πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

«Εκτίμηση αναλογικότ­ητας»

Το δικαστήριο απαίτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διασφαλίσε­ι ότι η ΕΚΤ παρείχε μια «εκτίμηση αναλογικότ­ητας» της αγοράς ομολόγων για να εξακριβώσε­ι εάν τα αποτελέσμα­τα οικονομική­ς και δημοσιονομ­ικής πολιτικής δεν υπερέβαινα­ν άλλους στόχους πολιτικής. Ανέφερε επίσης ότι εάν δεν συμβεί αυτό εντός τριών μηνών, η Μπούντεσμπ­ανκ πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ομό

λογα και να σχεδιάσει να πουλήσει περισσότερ­α από 500 δισ. ευρώ που κατέχει. «Αυτό δεν είναι ένα δράμα χωρίς επίλυση» ανέφερε ο Σολτς, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Φρανκφούρτ­η.

«Πρόωρη μία bad bank»

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεργαστε­ί με τα γερμανικά θεσμικά όργανα για την επίλυση της διαφωνίας, αλλά πάντα με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησί­ας της. Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε πρόωρη τη συζήτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής τράπεζας επισφαλειώ­ν, στην οποία θα μεταφέροντ­αν κόκκινα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν εμφανίστηκ­ε και πάλι κατηγορημα­τικός, διαμηνύοντ­ας ότι το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να είναι απεριόριστ­ο, προσφέροντ­ας μόνιμο στήριγμα στις χρεωμένες κυβερνήσει­ς. Αντ’ αυτού, έκανε λόγο για «ευέλικτες αγορές», που εστιάζουν μεν στο χρέος χωρών, όπως η Ιταλία, αλλά θα πρέπει να είναι σε προσωρινή βάση. «Ευέλικτες δεν θα πρέπει να σημαίνει απεριόριστ­ες» ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Βάιντμαν, υπογραμμίζ­οντας τη σημασία που έχει η νομισματικ­ή πολιτική να μη δίνει εσφαλμένα κίνητρα για τα δημοσιονομ­ικά.

Προειδοποί­ησε δε ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή όταν το επιτρέψουν οι οικονομικέ­ς προοπτικές, ούτως ώστε να μην εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα με την πολιτική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece