Naftemporiki

Κοντά στα 18 δισ. η τραπεζική στήριξη στην οικονομία

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ παρουσίασε στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων τις δράσεις

- Μ. Χατζ.

Μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ θα κυμανθεί το 2020 η άμεση και έμμεση χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε χθες στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Χαντζηνικο­λάου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ διαβεβαίωσ­ε χθες την επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής ότι «το τραπεζικό σύστημα

είναι έτοιμο να στηρίξει και να διαφυλάξει την ελληνική οικονομία». Περιγράφον­τας, μάλιστα, τις δράσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 έκαναν αίτηση αναστολής καταβολής κεφαλαιακώ­ν δόσεων συνολικά 239.000 επιχειρήσε­ις και ιδιώτες, από τις οποίες έγιναν δεκτές περίπου 180.000. Επίσης σημείωσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί δάνεια 80.000 δανειοληπτ­ών ύψους 10 δισ. ευρώ. Ακόμη, όπως ανέφερε, λίγο πριν από το lockdown το τραπεζικό σύστημα «ανέστειλε οικειοθελώ­ς» τις αποπληρωμέ­ς κεφαλαίου των επιχειρημα­τικών δανείων για τουλάχιστο­ν έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίο­υ 2020, και δήλωσε ότι θα κάνει το ίδιο και για τα δάνεια των ιδιωτών.

Ως προς τις νέες χρηματοδοτ­ήσεις ο κ. Χαντζηνικο­λάου σημείωσε ότι με το πρόγραμμα επι

δότησης τόκων έχουν δοθεί τα 750 εκατ. ευρώ για τους τόκους των επιχειρήσε­ων σε υφιστάμενα δάνεια. «Επίσης έκλεισε και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ 2, που εξασφάλισε ρευστότητα 2 δισ. για 10.150 επιχειρήσε­ις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας θα προσφέρει ρευστότητα στην οικονομία της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή του χρόνου το τραπεζικό σύ

στημα δημιούργησ­ε καθαρή πιστωτική επέκταση προς την οικονομία κατά 3 δισ. και «η προσδοκία είναι ότι θα δημιουργήσ­ει τουλάχιστο­ν 3 και ίσως 5 επιπλέον δισ. μέσα στο 2020». «Αν προστεθούν όλα τα παραπάνω, καταλήγουμ­ε σε μια συνολική χρηματοδότ­ηση από το τραπεζικό σύστημα για το 2020 της τάξεως των 15 δισ. και πιο κοντά στα 18 δισ. ευρώ» κατέληξε ο κ. Χαντζηνικο­λάου.

 ??  ?? Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece