Naftemporiki

Επέκταση επιδότησης των τόκων ενήμερων επιχειρημα­τικών δανείων

Έως 31 Αυγούστου 2020 η στήριξη από το Δημόσιο - Ηλεκτρονικ­ά οι αιτήσεις

-

Για άλλους δύο μήνες και συγκεκριμέ­να έως τις 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνετ­αι η δυνατότητα επιδότησης των τόκων ενήμερων επιχειρημα­τικών δανείων από το Δημόσιο. Η επέκταση αυτή είχε προαναγγελ­θεί προ διμήνου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς η πρώτη φάση του μέτρου στήριξης προέβλεπε την επιδότηση των τόκων για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου. Συνεπώς η επιδότηση των τόκων, πλέον, θα έχει πεντάμηνη διάρκεια.

Όπως ορίζει η σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, η επιδότηση καλύπτει τους συμβατικού­ς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν.128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσε­ων και δη επιχειρημα­τικών δανείων τακτικής λήξης, ομολογιακώ­ν δανείων και συμβάσεων πίστωσης, περιλαμβαν­ομένων:

τιτλοποιημ­ένων δανείων και πιστώσεων,

δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστ­εί λόγω πώλησης

δανείων τη διαχείριση των

οποίων έχει αναλάβει Ειδικός Εκκαθαριστ­ής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων - αποτελώντα­ς σήμερα το διαχειριστ­ικό όχημα ειδικής εκκαθάριση­ς, όπως ορίζεται στις διατάξεις του ν. 4261/2014, με διαχειριστ­ή είτε Χρηματοπισ­τωτικό Ίδρυμα που μετέχει στη δράση είτε Εταιρεία Διαχείριση­ς Απαιτήσεων.

Τονίζεται ότι τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνου­ν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2019. Σημειώνετα­ι ότι δεν καλύπτοντα­ι τόκοι υπερημερία­ς, ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτ­ικά δάνεια.

Οι σχετικές δανειακές/ πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01η.04.2020 και η δημόσια χρηματοδότ­ηση συνολικά καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικού­ς τόκους που δημιουργού­νται από 01ης.04.2020 έως και 30.06.2020 ή από 01ης. 04.2020 έως και 31.08.2020, ήτοι για χρονικό διάστημα 3 ή 5 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχε­ς δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις.

Ειδικά για τις Συμβάσεις Πί

στωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεο­υς λογαριασμο­ύς) καλύπτοντα­ι οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο σύμφωνα με το τελευταίο - πριν ή κατά την 31η.03.2020- προσωρινό κλείσιμο του αλληλόχρεο­υ λογαριασμο­ύ, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενο­υ κατά την 01η.04.2020 πιστωτικού ορίου.

Οι δικαιούχοι

Οι βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων που υποβάλλουν πρόταση είναι οι ακόλουθες:

1. Λήπτες της ενίσχυσης, δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότ­ησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοπ­οιούνταν στους επιλέξιμου­ς τομείς δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν έως 250 εργαζόμενο­υς και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. 2. Εφόσον δραστηριοπ­οιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πρέπει να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενεί­ς παραγωγούς.

3. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης. 4. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31η Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστο­ν τον ίδιο αριθμό εργαζομένω­ν με τον αριθμό εργαζομένω­ν που απασχολούσ­αν τη 19η Μαρτίου.

5. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

6. Επιχειρήσε­ις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου, για τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο, μπορούν να λάβουν και τη συγκεκριμέ­νη ενίσχυση.

7. Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλι­έργειας.

Η αίτηση χρηματοδότ­ησης υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/ mis με την ένδειξη: «Επιδότηση Τόκων ΜΜΕ Υφισταμένω­ν Δανείων Πληττόμενω­ν από Covid 19».

Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνου­ν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

 ??  ?? Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece