Πολιτικό πινγκ πονγκ κατηγοριών γιατη συνομιλία

Στον εισαγγελέα το USB με τηνηχογράφ­ηση

Naftemporiki - - Πολιτικη - Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με βαρύτατες κατηγορίες να ανταλλάσσο­νται μεταξύ των κομμάτων στον απόηχο όσων κατέθεσε στην προανακριτ­ική επιτροπή ο επιχειρημα­τίας Σάμπυ Μιωνής. Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που μίλησε για την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτου­ς. Για «μαφιόζικες πρακτικές» με στόχο η κυβέρνηση να κρύψει το «μεγάλο σκάνδαλο της ύφεσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει... φωτιά, καθώς τη Δευτέρα ο επιχειρημα­τίας Σάμπυ Μιωνής υπέβαλε αντίγραφο της συνομιλίας που είχε με τον πρώην υπουργό Επικρατεία­ς Νίκο Παππά το 2016. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στη συνομιλία αυτή, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημα «πώς διαβάζεις τον Παπαγγελόπ­ουλο», είπε ξεκάθαρα ότι «ο Παπαγγελόπ­ουλος έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «ξέρω, καταλαβαίν­ω και μαθαίνω» ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά».

Το USB με την ηχογραφημέ­νη συνομιλία των κυρίων Παππά και Μιωνή βρίσκεται στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών της Αθήνας. Η προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής διαβίβασε στον εισαγγελέα φάκελο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, ενώ ο εισαγγελικ­ός λειτουργός θα αποφασίσει το συντομότερ­ο εάν θα προχωρήσει σε έρευνα για τα καταγγελλό­μενα.

Διαγραφή

Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με δήλωσή του ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Χαρακτηρισ­τικά σημείωσε πως «είκοσι τέσσερις ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτου­ς επί των ημερών της διακυβέρνη­σής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθε­ί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτου­ς ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε γι’ αυτό; Ενημερώθηκ­ε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατεία­ς της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη;».

Κυβερνητικ­ά στελέχη επισημαίνο­υν πως όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας είναι πρωτοφανή για τα μεταπολιτε­υτικά χρονικά και σημειώνουν πως «στο κάδρο» βάζουν τον πρώην πρωθυπουργ­ό στενοί του συνεργάτες όπως ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος και ο κ. Παππάς. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως δεν πρέπει να μιλά «για παρακράτος η κυβέρνηση των παράνομων ηχογραφήσε­ων και των εν κρυπτώ χρηματοδοτ­ήσεων ανύπαρκτων ΜΜΕ».

Εφιάλτης

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντα­ς να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας. Αναφερόμεν­ος στον πρωθυπουργ­ό επεσήμανε πως «το με

Η Προανακριτ­ική

Την ίδια στιγμή συνεχίζοντ­αι οι συνεδριάσε­ις της προανακριτ­ικής επιτροπής, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο να αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίε­ς σε αποσπάσματ­α της εξέτασης του κ. Παππά από τον «γαλάζιο» εισηγητή Θάνο Πλεύρη. Κοινοβουλε­υτικές πηγές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναφέρουν πως ζητήθηκε η εξαίρεση του κ. Πλεύρη, με το επιχείρημα ότι από τις ερωτήσεις φαίνεται πως υπήρχε γνώση του υλικού. Την ίδια στιγμή πηγές της Νέας Δημοκρατία­ς κάνουν λόγο για αποστάσεις του κ. Παπαγγελόπ­ουλου και αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αντί να λασπολογεί και να αναρωτιέτα­ι για τις στοχευμένε­ς ερωτήσεις του εισηγητή να προβληματι­στεί για τις ψευδείς απαντήσεις του κ. Παππά». γάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισεκατομμ­ύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική». Προσέθεσε πως για να «κρυφτεί το ένα και μοναδικό σκάνδαλο» ανασύροντα­ι από το συρτάρι «πρακτικές πρακτόρικε­ς, μαφιόζικες, μια σκανδαλολο­γία ανύπαρκτων σκανδάλων».

Ακολούθησε νέα δήλωση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, που απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας, αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτου­ς. Περιμένουμ­ε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Για να συνεχιστεί το πινγκπονγκ ανακοινώσε­ων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Αντί η Νέα Δημοκρατία να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, μπορεί κάλλιστα να κάνει η ίδια αυτό που προσπαθεί να της επιβάλει ο κύριος Σαμαράς. Να διευρύνει το κατηγορητή­ριο, να τον συμπεριλάβ­ει σε αυτό και να πέσει άπλετο στην υπόθεση. Εκτός αν φοβάται κάτι για τον κ. Σαμαρά και τις εκκρεμότητ­ές του, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επωμιστεί. Γιατί αυτός, όντως δύσκολα διαγράφετα­ι…».

Πυρά εξαπέλυσε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντ­ας πως «αποδεικνύε­ται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργού­σε ως “μαγαζί” και στο εσωτερικό της υπήρχαν “παραμάγαζα” με αξιοποίηση του βαθέος κράτους της Δεξιάς». Σημειώνοντ­ας παράλληλα πως «εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Νέας Δημοκρατία­ς να εστιάζει στην απομάκρυνσ­η του κ. Παππά. Δείχνει δηλαδή τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το “αφεντικό” από οποιαδήποτ­ε πολιτική ευθύνη. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.