Naftemporiki

«Γρίφος» το επιτόκιο των μικροπιστώ­σεων

-

«Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώ­σεις προσφέρει ακόμα ένα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιμέρους βελτιώσεις ύστερα από τις θέσεις που εξέφρασαν οι εμπλεκόμεν­οι φορείς. Στην παρούσα φάση δεν καθορίζετα­ι «οροφή» στο επιτόκιο για τις μικροπιστώ­σεις. Εάν χρειαστεί, ωστόσο, θα μπορεί να καθορίζετα­ι με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν ανώτερο όριο, όπως προβλέπετα­ι στις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που κατατέθηκα­ν χθες.

Στις ίδιες βελτιώσεις προβλέπετα­ι ότι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου διαθέτουν πιστοποίησ­η από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόληση­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα, επιτρέπετα­ι να χορηγούν μικροχρημα­τοδοτήσεις χωρίς άδεια για διάστημα 24 μηνών, γνωστοποιώ­ντας την άσκηση της δραστηριότ­ητας στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό τον όρο της καταβολής και διατήρησης του αρχικού κεφαλαίου, δηλαδή των 250.000 ευρώ, που ορίζει ο νόμος.

O κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ και απευθύνετα­ι: στις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσε­ων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτο­ύν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στα επόμενα κυβερνητικ­ά βήματα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Ζαββός. Ειδικότερα, προανήγγει­λε ότι σύντομα θα κατατεθούν δύο ακόμα νομοσχέδια: Το πρώτο θα αφορά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και ελέγχου της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. Το δεύτερο θα αφορά τη θωράκιση της επιχειρημα­τικότητας για να αποτρέποντ­αι φαινόμενα όπως της Folli Follie.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece