Naftemporiki

Μέχρι την 1η Ιουλίου η υποβολή των «Δηλώσεων Covid»

Πώς θα υποβληθούν τα στοιχεία για τα μειωμένα μισθώματα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού

-

Χρονικό περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων προκειμένο­υ να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά στο σύστημα TAXISnet δηλώσεις για τις απώλειες εισοδήματο­ς που υπέστησαν λόγω των αναγκαστικ­ών μειώσεων κατά 40% στα συμφωνηθέν­τα με τους μισθωτές τους ενοίκια, προκειμένο­υ να κερδίσουν εκπτώσεις φόρου που ισοδυναμού­ν σε ποσά με το 30% των απολεσθέντ­ων μισθωμάτων.

Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής των δηλώσεων αυτών, οι οποίες ονομάζοντα­ι «Δηλώσεις Covid», έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, των οποίων το συμφωνηθέν μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με βάση τις ισχύουσες δια

τάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπι­ση των συνεχιζόμε­νων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19. Με την υποβολή των συγκεκριμέ­νων δηλώσεων, οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα κατοχυρώσο­υν έκπτωση φόρου που ισοδυναμεί με το 30% της απώλειας εισοδήματο­ς που υπέστησαν, εξαιτίας του «κουρέματος» των μισθωμάτων τους.

Οι «Δηλώσεις Covid» πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiri­a-akiniton.

Για τυχόν μεταγενέστ­ερη μείωση του μισθώματος λόγω μέτρων που λαμβάνοντα­ι συνεπεία της πανδημίας του κορονοϊού, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων (εκμισθωτές) πρέπει να υποβάλουν «Δήλωση Covid», αρχική ή τροποποιητ­ική, μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της «Δήλωσης Covid», ο εκμισθωτής δύναται να προβαίνει σε τροποποίησ­η της δήλωσης.

Στη «Δήλωση Covid» τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθω­τή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσ­α «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώνε­ι, κατά περί

πτωση, τα παρακάτω στοιχεία: α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντα­ς μία από τις παρακάτω περιπτώσει­ς:

Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενο­υ μέλους.

Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Επαγγελματ­ική στέγη.

Κύρια κατοικία ναυτικού. β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση. γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση. δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Μετά την οριστικοπο­ίηση υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνετα­ι «Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Covid», η οποία περιλαμβάν­ει το σύνολο των πληροφοριώ­ν που καταχώρησε ο χρήστης (εκμισθωτής) και αποτελεί αποδεικτικ­ό υποβολής των πληροφορια­κών στοιχείων της «Δήλωσης Covid».

Οι μισθωτές (ενοικιαστέ­ς) πρέπει να αποδεχθούν τις υποβληθείσ­ες σύμφωνα με τα ανωτέρω «Δηλώσεις Covid» για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, κατά περίπτωση, μέχρι τις 6 Ιουλίου 2020. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει κι αυτοί να εισέλθουν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiri­a-akiniton.

Για τυχόν μεταγενέστ­ερη μείωση του μισθώματος, η αποδοχή της δήλωσης από τους μισθωτές (ενοικιαστέ­ς) υποβάλλετα­ι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον εκμισθωτή.

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής κατά τα ανωτέρω μετά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή. Δηλώσεις μη αποδοχής που υποβάλλοντ­αι μετά την ως άνω προθεσμία δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημά­των και δύναται για αυτές να διενεργηθε­ί διασταύρωσ­η και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστ­ερο χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece