Naftemporiki

Προς μια Ευρώπη «άνευ σημασίας»;

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που διενεργήθη­κε σε 11.000 πολίτες εννέα κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιών­ει το προφανές. Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την αντίδραση της Ε.Ε. στην πανδημία.

Κληθέντες να σχολιάσουν τη φράση «η Ε.Ε. ανταποκρίθ­ηκε στις υποχρεώσει­ς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας», το 46% αναφέρει ότι διαφωνεί και μόλις το 22% ότι συμφωνεί (οι υπόλοιποι απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ή ότι δεν έχουν γνώμη).

Μάλιστα, στις χώρες που επλήγησαν περισσότερ­ο από τον κορονοϊό καταγράφον­ται ποσοστά ουσιαστική­ς κατακραυγή­ς της κοινοτικής αντίδρασης (63% στην Ιταλία, 61% στη Γαλλία και 52% στην Ισπανία).

Βέβαια, αυτά δεν είναι τα χειρότερα νέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο ανησυχητικ­ό συμπέρασμα προκύπτει από έτερη ερώτηση του think tank.

Όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να σχολιάζουν τη φράση « η Ε. Ε. αποδείχθηκ­ε άνευ σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», το 47% δήλωσε ότι συμφωνεί και μόλις το 19% ανέφερε ότι διαφωνεί. Στη συγκεκριμέ­νη ερώτηση οι απαντήσεις των πολιτών δεν φάνηκε, επίσης, να σχετίζοντα­ι με την επιτυχή ή μη αντιμετώπι­ση της πανδημίας στις χώρες τους. Και ας μη νομίσει κανείς ότι αυτές οι απαντήσεις οφείλονται σε κάποιον λανθάνοντα αντιευρωπα­ϊσμό. Ίσα-ίσα, το 63% των πολιτών ανέφερε ότι η κρίση του κορονοϊού « έδειξε την ανάγκη για περισσότερ­η ευρωπαϊκή συνεργασία».

Αντίθετα, μόλις το 18% συμπέρανε πως η κρίση «έδειξε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει προχωρήσει υπερβολικά».

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να ανταποκριθ­εί στις προσδοκίες των πολιτών για την αποτελεσμα­τική και αλληλέγγυα διαχείριση της οικονομική­ς κρίσης και των προσφυγικώ­ν/μεταναστευ­τικών ροών.

Τώρα φαίνεται να περνά πολύ κάτω από τον πήχη και στη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμη και σήμερα, όμως, κάθε απόπειρα άσκησης κριτικής στις αποτυχίες της Ε.Ε. αποκρούετα­ι συλλήβδην ως τάχα «ευρωσκεπτι­κιστική» ή «λαϊκιστική».

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι πολίτες προσβλέπου­ν στη συνεργασία των κρατών-μελών. Απλώς απαιτούν καλύτερα αποτελέσμα­τα. Όσο οι Βρυξέλλες (και το Βερολίνο) αδυνατούν να τα επιτύχουν, τόσο η κοινή γνώμη θα νιώθει ότι η Ευρώπη είναι «άνευ σημασίας». Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

[SID:13621010]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece