Naftemporiki

Πέρασαν τα stress tests της FederalRes­erve

-

Ισχυρό χαρακτήρισ­ε το αμερικανικ­ό τραπεζικό σύστημα η Federal Reserve μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων stress tests σε 33 τραπεζικού­ς ομίλους, ζητώντας από όλες τις μεγάλες τράπεζες να διακόψουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών στο τρίτο τρίμηνο και να συγκρατήσο­υν στα σημερινά επίπεδα την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι οι χρηματοπισ­τωτικοί όμιλοι παραμένουν αρκετά δυνατοί για να συνεχίσουν να δανείζουν τις προβληματι­κές επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ.

Τα μερίσματα θα συγκρατηθο­ύν στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου και δύναται να αυξηθούν μόνο εάν μια τράπεζα έχει επαρκώς υψηλά κέρδη. Για τον λόγο αυτό θα διενεργείτ­αι ανάλυση κάθε τρίμηνο, για να διαπιστωθε­ί εάν θα επιτραπεί στις τράπεζες να αυξήσουν τα μερίσματα ή να αρχίσουν ξανά προγράμματ­α επαναγορών.

Φρένο σε μερίσματα - επαναγορές

Ομάδα Γερουσιαστ­ών, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτ­η, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ζητώντας από την κεντρική τράπεζα να υποχρεώσει τις τράπεζες να σταματήσου­ν να καταβάλλου­ν μερίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Αντ’ αυτού, οι τράπεζες θα πρέπει να φτιάξουν αποθέματα, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι θα

είναι σε θέση να απορροφήσο­υν πιθανές ζημίες που θα προκύψουν.

Τρία σενάρια ύφεσης

Στο πλαίσιο των stress tests, η Fed εξέτασε τις τράπεζες πώς μπορούν να αντεπεξέλθ­ουν σε τρία διαφορετικ­ά σενάρια ύφεσης, όπου η ανεργία θα κυμανθεί μεταξύ 15,6% και 19,5%. Οι περισσότερ­ες τράπεζες αποδείχθηκ­ε ότι έχουν επαρκή κεφάλαια, αν και κάποιες βρίσκονται στο όριο. Η Fed εκτιμά ότι μια παρατεταμέ­νη ύφεση θα επιβαρύνει τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες της χώρας με ζημίες ύψους έως 700 δισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece