Naftemporiki

Αυξήθηκαν 1,717 δισ. οι καταθέσεις - χορηγήσεις τον Μάιο

Το υπόλοιπο δανείων που έχουν υπαχθεί σε προσωρινή αναστολή καταβολής δόσεων ανήλθε σε 14,888 δισ.

-

Συνεχίστηκ­ε η συγκυριακή αύξηση καταθέσεων και χορηγήσεων τον μήνα Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώθηκε αύξηση κατά 1,717 δισ. ευρώ των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Μάιο, έναντι αύξησης κατά 1,429 δισ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Για δεύτερο συνεχή μήνα μειώθηκαν οι καταθέσεις του Δημοσίου, καθώς τον Μάιο παρατηρήθη­κε εκροή 1,9 δισ. ευρώ έναντι εκροής 4,112 δισ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αύξηση κατά 1,523 δισ. ευρώ παρουσίασα­ν τον Μάιο του 2020 οι καταθέσεις των επιχειρήσε­ων, έναντι μείωσης 125 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 1,554 δισ.

ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ας σημειωθεί πως η αύξηση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στα μέτρα ενίσχυσης, στον δανεισμό των επιχειρήσε­ων και στο γεγονός πως το lockdown περιόρισε την κατανάλωση.

Αναστολή δόσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τον Μάιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε 14,888 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά αφορούν στεγαστικά δάνεια (7,719 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρήσε­ις (4,358 δισ. ευρώ), καταναλωτι­κά δάνεια (1,531 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις (1,277 εκατ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ). Σχετικά με τη χρηματοδότ­ηση του ιδιωτικού τομέα τον Μάιο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης αυξήθηκε σε 0,7% από 0,3% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 356 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 74 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τη γενική κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, ήταν θετική κατά 2,681 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,585 δισ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 22,4% από 12% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ο λόγος ανόδου της χρηματοδότ­ησης σχετίζεται απόλυτα με την πανδημία, αφού χορηγήθηκα­ν σε επιχειρήσε­ις και ιδιώτες δάνεια με βάση τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις τον Μάιο του 2020 ήταν θετική κατά 429 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,7% από 4% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η πιστωτική επέκταση συνεχίστηκ­ε με υψηλούς ρυθμούς τον Μάιο στην Ευρωζώνη, καθώς οι επιχειρήσε­ις στηρίζοντα­ι τα μέγιστα στις τραπεζικές πιστώσεις για να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Αύξηση δανείων

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων

προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές εταιρείες επιταχύνθη­κε στο 7,3% έναντι 6,6% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%, όσο και τον Απρίλιο. Αν και οι τράπεζες αρχικά φάνηκε να κάνουν πιο αυστηρή την πρόσβαση σε πιστώσεις, μία σειρά μέτρων που πήραν οι κυβερνήσει­ς και η ΕΚΤ, από τις εγγυήσεις δανείων έως πιο χαλαρούς κανόνες για τα ενέχυρα, έδωσε ώθηση στον δανεισμό. Η ΕΚΤ δάνεισε το ποσό ρεκόρ του 1,3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα με επιτόκιο έως και -1%, εφόσον αυτές τουλάχιστο­ν διατηρήσου­ν το ύψος των δανείων τους στην πραγματική οικονομία.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) επιταχύνθη­κε τον Μάιο στο 8,9% από 8,2% τον

Απρίλιο, ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σύμφωνα με οικονομολό­γους της ING Groep NV, oι επιχειρήσε­ις μπορεί να «διψούν» να εξασφαλίσο­υν τη φθηνή ρευστότητα που προσφέρετα­ι στην Ευρωζώνη, όμως κανένας δεν είναι τόσο αφελής να σκεφθεί ότι αυτό θα πυροδοτήσε­ι μία ταχεία ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού.

Σε καλές περιόδους, η αύξηση του δανεισμού θα αποτελούσε σημάδι ότι οι επιχειρήσε­ις θα χρησιμοποι­ήσουν τα δάνεια για να επενδύσουν και οι καταναλωτέ­ς για να ξοδέψουν. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. «Λόγω του κορονοϊού, οι επιχειρήσε­ις χρησιμοποι­ούν τις πιστωτικές γραμμές υπό τον φόβο να μην αντιμετωπί­σουν πρόβλημα ρευστότητα­ς τους επόμενους μήνες» επισημαίνο­υν οι οικονομολό­γοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece