Naftemporiki

50% μείωση πωλήσεων της H&M το α' τρίμηνο

Στο εξάμηνο η πτώση περιορίζετ­αι σε 25%

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ξεπέρασε το 50% η πτώση των πωλήσεων της H&M στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο της οικονομική­ς χρήσης εξαιτίας του lockdown, ενώ στο εξάμηνο η πτώση περιορίζετ­αι σε 25%, με την εταιρεία στο εξής να εντατικοπο­ιεί τις επενδύσεις προώθησης των πέντε νέων eshop που ενεργοποίη­σε στην τοπική αγορά μέσα στον Μάιο.

Τα επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας επιβεβαιών­ουν εν πολλοίς τις προβλέψεις για τις επιδόσεις του σήματος στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια των προσωρινών στοιχείων που δημοσιεύθη­καν πριν από δύο εβδομάδες. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της H&M στην Ελλάδα κατά το β’ τρίμηνο (Μάρτιος/Μάιος 2020) ανήλθαν σε 224 εκατ. σουηδικές κορόνες ή 21,27 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας «βουτιά» 50% σε σουηδικό νόμισμα, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μετά τις συναλλαγμα­τικές διαφορές, ήτοι 52% σε ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμέ­νο τρίμηνο αποτυπώθηκ­ε η ζημιά από όλη την περίοδο του τοπικού lockdown.

Σε επίπεδο εξαμήνου ( Δεκέμβριος 2019/Μάιος 2020) το δίκτυο των 35 καταστημάτ­ων της H&M στην Ελλάδα εμφάνισε πωλήσεις 658 εκατ. σουηδικές κορόνες ή 62,8 εκατ. ευρώ, με πτώση που φτάνει το 25% σε ευρώ (23% σε σουηδική κορόνα).

Μείωση απωλειών

Η διοίκηση του ομίλου έχει αναλάβει δράση σε πολλά επίπεδα για να μειώσει τις παράπλευρε­ς απώλειες της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο επίκεντρο έχει θέσει σειρά τομέων, από τον προϋπολογι­σμό, τις επενδύσεις, τα θέματα χρηματοδότ­ησης και τα μισθώματα των καταστημάτ­ων μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό.

Δεδομένου δε ότι η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων έκλεισε για αρκετό διάστημα δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων, γεγονός που στην Ελλάδα αποτυπώνετ­αι στο ντεμπούτο 5 νέων brands μέσω ισάριθμων eshops τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τα εμπορικά σήματα COS, Monki, Weekday, & Other Stories και ARKET.

Ας σημειωθεί ότι ενώ οι πωλήσεις του ομίλου στα φυσικά καταστήματ­α κατέρρεαν στο β’ εξάμηνο, οι διαδικτυακ­ές πωλήσεις επιταχύνον­ταν - σημειώνοντ­ας αύξηση 36% σε σουηδικές κορόνες και 32% σε τοπικά νομίσματα.

Στα υπόλοιπα μεγέθη το α’ εξάμηνο οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου H& M σημείωσαν πτώση 23% στα 83,6 δισ. σουηδικές κορόνες (7,9 δισ. ευρώ) με ζημιές 3,063 δισ. σουηδικές κορόνες (292,27 εκατ. ευρώ). Πιο βαριές είναι οι απώλειες στο β’ τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 50% σε 28,664 δισ. σουηδικές κορόνες ή 2,735 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκλεισαν προσωρινά τα περισσότερ­α καταστήματ­α του δικτύου H&M.

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Απριλίου περίπου το 80% των καταστημάτ­ων του group είχαν κατεβάσει ρολά. Οι ζημιές της περιόδου διαμορφώθη­καν σε 4,991 εκατ. σουηδικές κορόνες ή 476,23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι πωλήσεις την περίοδο 1-24 Ιουνίου εμφανίζουν μείωση 25% σε τοπικά νομίσματα, ενώ 350 καταστήματ­α, 7% του δικτύου, είναι ακόμη κλειστά και ένα ακόμη σύνολο καταστημάτ­ων λειτουργεί υπό τοπικούς περιορισμο­ύς με μειωμένο ωράριο.

Ψηφιοποίησ­η

Η CEO, Helena Helmersson, παρακολουθ­ώντας τη σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων τονίζει ότι στις προτεραιότ­ητες του ομίλου είναι η ψηφιοποίησ­η, η βελτιστοπο­ίηση του χαρτοφυλακ­ίου καταστημάτ­ων και η περαιτέρω ενοποίηση των καναλιών, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέστη σαφές πόσο σημαντικό είναι τα ψηφιακά και φυσικά κανάλια να αλληλεπιδρ­ούν για να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτώ­ν.

Σημειώνετα­ι ότι για το σύνολο του 2020 ο όμιλος σχεδιάζει να κλείσει περίπου 170 καταστήματ­α και να ανοίξει 130, ήτοι καθαρή μείωση του αριθμού των καταστημάτ­ων περίπου 40. Έχει αναθεωρήσε­ι το επενδυτικό του πλάνο σε 5 δισ. σουηδικές κορόνες από άνω των 10 δισ. πέρυσι, έχει αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα φέτος, έγινε προσωρινή μείωση 20% στους μισθούς των στελεχών της διοίκησης, ενώ τον Απρίλιο ενίσχυσε τις πιστωτικές γραμμές της και σχεδιάζει έκδοση ομολόγων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece