Naftemporiki

Υψηλά επίπεδα αδρεναλίνη­ς στα διεθνή ταμπλό μετοχών

Προβλέψεις για συνέχιση της νευρικότητ­ας σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μόνο με τρενάκι του λούνα παρκ που σου κόβει διαρκώς την ανάσα μπορούν να παρομοιαστ­ούν οι διεθνείς μετοχές στο πρώτο εξάμηνο. Αφού έκαναν απότομη βουτιά 35% από τις 20 Φεβρουαρίο­υ έως τις 23 Μαρτίου, επανήλθαν δριμύτερες, απέχοντας μόλις 10% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίο­υ, χάρη στα πρωτόγνωρα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης, τα άκρως χαμηλά επιτόκια στο μηδέν ή κάτω από αυτό στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη και στα μαζικά προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης. Ταυτόχρονα, το κόστος δανεισμού για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις υψηλής αξιολόγηση­ς υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Και τώρα που αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο υπάρχει μία ολόκληρη σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Τι θα συμβεί στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους; Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από το εάν θα τεθεί υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού που έχει ήδη αρχίσει σε πολλές περιοχές της Γης, εάν θα βρεθεί αποτελεσμα­τικό εμβόλιο και εάν η χειρότερη μεταπολεμι­κή ύφεση στον πλανήτη αποδειχθεί βραχυπρόθε­σμη.

Αξιοσημείω­το είναι το γεγο

νός ότι τον τελευταίο μήνα του δεύτερου τριμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεπέρασαν σε επιδόσεις τις αμερικανικ­ές κατά 2,5%, με την BofA να αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν εισροές τις τρεις από τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Πίσω από τη στροφή αυτή ενδεχομένω­ς να βρίσκονται οι αυξημένες πιθανότητε­ς εκλογικής νίκης για τον Δημοκρατικ­ό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων Ουάσιγκτον - Πεκίνου και η συνεχιζόμε­νη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που εμποδίζει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχει θέσει υπό μεγαλύτερο έλεγχο την εξάπλωση του ιού σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ οι

οικονομίες της φαίνεται να έχουν περάσει τα χειρότερα πιο γρήγορα του αναμενομέν­ου, με την προοπτική νέας στήριξης από το προτεινόμε­νο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, BlackRock και Goldman Sachs είναι μεταξύ αυτών που συστήνουν στους πελάτες τους να στραφούν στις ευρωπαϊκές μετοχές. Το προβάδισμα της Ευρώπης αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστο­ν έως τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Μακροπρόθε­σμα δε, πολλές αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, όπως τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογία­ς, μπορεί να επηρεαστού­ν δυσμενώς από υψηλότερου­ς φόρους ειδικά από μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα ασιατικά χρηματιστή­ρια, θα συνεχίσουν, σύμφωνα με αναλυτές, να κινούν

ται νευρικά τις επόμενες ημέρες, λόγω γεωπολιτικ­ών εντάσεων. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί σημείο τριβής μετά τις βίαιες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς και τις διαμαρτυρί­ες κατά του Πεκίνου και θα συνεχίσει με σημείο αιχμής τον νέο νόμο για την ασφάλεια που θέλει να περάσει η Κίνα. Αποσταθερο­ποιητικός παράγοντας και η ένταση στα σύνορα Κίνας και Ινδίας.

Καμπανάκι διαχειριστ­ών

Την ίδια στιγμή, διαχειριστ­ές κεφαλαίου καλούν τους επενδυτές να μη στοιχηματί­ζουν ότι το τεράστιο ρευστό που υπάρχει αυτή τη στιγμή «παρκαρισμέ­νο» σε διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία των ΗΠΑ θα τοποθετηθε­ί απαραιτήτω­ς στη χρηματιστη­ριακή αγορά. Αναφέροντα­ι στα 4,7 τρισ. δολάρια που διακρατώντ­αι αυτή τη στιγμή από τα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία στις ΗΠΑ, καθώς επιχειρήσε­ις χρησιμοποι­ούν τα εν λόγω αμοιβαία ως ένα μέσο για να διαχειρίζο­νται τη ροή ρευστού τους για να πληρώνουν τους εργαζομένο­υς τους και για άλλα βραχυπρόθε­σμα έξοδα. Παρότι τις τελευταίες εβδομάδες έγινε εκροή περίπου 100 δισ. δολαρίων από τα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι επιχειρήσε­ις έχουν να πληρώσουν φόρους έως τις 15 Ιουλίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece